AYM’den ‘örgüt adına suç işleme’ için ikinci iptal kararı

Anayasa Mahkemesi, TCK’nın 220. Maddesinde Değişiklik Yaptı

Anayasa Mahkemesi (AYM), Türk Ceza Kanunu’nun 220. maddesinde düzenlenen “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi, ayrıca iki yıl altı aydan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İşlenen suçun niteliğine göre verilecek ceza yarısına kadar indirilebilir” düzenlemesini iptal etti. Yüksek Mahkeme, bu maddeyi 2023 yılında da iptal etmiş ancak düzenleme 8. Yargı Paketi’yle geri dönmüştü. AYM, düzenlemeyi ikinci kez iptal ederek, önemli bir karara imza attı.

T24’ten Sibel Yükler’in haberine göre, Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi ve CHP milletvekilleri düzenlemenin iptali için dava açmıştı. Kararda, ilk kuralın belirsizliği ve geniş yorum ihtimaline vurgu yapıldı. AYM, bu değişikliği yaparak, TCK’nın 220. maddesinin 10. maddesiyle değiştirilen 6. fıkrayı ve TCK’nın 314. maddesine 11. maddeye eklenen 3. fıkradaki kuralları iptal etti.

Ayrıca, iptal kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla birlikte TBMM’ye 6 ay süre tanındı. Böylece, değişikliklerin yürürlüğe girme süreci başlamış oldu.

Anayasa Mahkemesi’nin Açıklaması

  • Örgüt adına suç işleyen kişilere verilen cezaların belirsizliği ve geniş yorumlanabilirliği,
  • Örgüt üyesi olmayan ancak suça karışan kişilerin ağır cezalara çarptırılmasının adil olmadığı,
  • Kanunun belirli ve öngörülebilir olması gerektiği,
  • İşlenen suç ile ilgili somut delillerin göz önünde bulundurulması gerektiği kararlaştırıldı.

Yapılan değişikliklerle kanunun daha adil bir şekilde uygulanması amaçlanmaktadır. AYM’nin bu kararı, hukuk alanında önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Related Posts

Brezilya, 17. BRICS Liderler Zirvesi’ne ev sahipliği yapıyor

Geçen yıl Rusya’da düzenlenen BRICS Zirvesi’nin 17.’si bugün Brezilya’da başlıyor. Putin ve Şi’nin video konferans yöntemiyle katılacağı zirvede Rusya’yı Dışişleri Bakanı Lavrov temsil edecek. Türk Dışişleri Bakanı Fidan da iki gün boyunca BRICS Zirvesi etkinliklerinde yer alacak.

Sen Nehri 102 yıl sonra yüzmeye açıldı

FRANSA’nın başkenti Paris’te Sen Nehri 102 yıl sonra ilk kez yüzmeye açıldı.

CHP’li Ali Mahir Başarır adliye önünde çileden çıktı: ‘Çekin elinizi belediyelerimizin üstünden’

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in hakkında verilen tutuklama kararının ardından adliye önünde açıklama yapan CHP Grup Başkan Vekili Ali Mahir Başarır, “Onurunuz varsa, cesaretiniz varsa, şerefiniz varsa gelin mücadelenizi bizimle yapın, çekin elinizi belediyelerimizin üstünden” dedi.

İngiltere’den 14 yıl sonra Şam’a ilk ziyaret! Suriye’ye rekor insani yardım

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, Şam’da Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara ile görüştü. Bu, İngiltere’den 14 yıl aradan sonra Şam’a bakanlık düzeyinde gerçekleştirilen ilk ziyaret oldu. İngiltere’nin 94.5 milyon sterlin insani yardım, kimyasal silahların imhası için 2 milyon sterlin yardım yapacağı duyuruldu. 

CHP Bulut’tan Timur Soyakn’ın gözaltına alınmasına tepki: Muhalif hiçbir sese, gerçeklere tahammülleri kalmadı

CHP Bulut’tan Timur Soyakn’ın gözaltına alınmasına tepki: Muhalif hiçbir sese, gerçeklere tahammülleri kalmadı

Afrika üzerinden geliyor! Bugün başlıyor: Sıcaklıklar 40 dereceyi aşacak

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, ülke genelinde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıkacağını belirterek vatandaşları günün en sıcak saatlerinde dikkatli olmaya çağırdı.