Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Asharq News’e konuştu: Gidin milli orduya katılın dedik

“`html

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan Önemli Açıklamalar

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye’de silahlı grupların bir araya gelip tek bir ordu çatısı altında birleşmesi gerektiğini vurgulayarak, “Türkiye’ye yakın bölgelerde 80 binden fazla silahlı unsurlar mevcut. Biz bu unsurlara, ‘Milli orduya katılın ve ülkede düzensizlik yaratmayın’ dedik. Umuyorum ki, güneydeki gruplarda, özellikle Suveyda ve Dera’da da benzer bir durum yaşanır.” ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan merkezli Asharq News televizyonuna güncel bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında değerlendirmelerde bulunan Fidan, “Yabancı güçlerin bu bölgeye aşırı müdahaleleri ve kendi çıkarları için başka ülkelerin menfaatlerini gözetmesi Suriye’de ciddi sorunlara yol açtı.” dedi.

Fidan, Suudi Arabistan, BAE, Katar, Mısır, Ürdün ve Irak gibi ülkelerle bir araya gelerek bölgedeki istikrarı artıracak politikalar geliştirmeyi hedeflediklerini belirtti. “Önceki dönemde savaş, bölünme ve çok sayıda yerinden edilmiş insanlık trajedisi yaşandı. Müslümanlar, Araplar ve Türkler için bu coğrafyanın kaderi değişmelidir.” şeklinde konuştu.

Bakan, Suriye’deki yeni yönetimin Türkiye ile birlikte, Arap Birliği, Körfez ülkeleri, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Avrupa Birliği (AB) ve ABD ile işbirliği yaparak Suriye’nin yeniden inşası için önemli adımlar atacağının altını çizdi.

Fidan, bölge ülkelerinin, özellikle Suudi Arabistan, BAE, Katar, Mısır ve Ürdün’ün bu süreçte büyük rol oynayacağına dikkat çekerken, “Dün, Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas’ı Ankara’da ağırladık.” dedi.

Fidan, ABD’nin Suriye’ye yönelik yaptırımlardan bazılarını kaldırdığını ve AB’nin de benzer adımlar atacağına inandığını ifade ederek, Türkiye’nin lojistik, enerji ve sağlık alanlarında yardımların nasıl başlatılacağını planlamak için bir koordinasyon mekanizması kurduğunu belirtti.

Suriye İle İlişkilerde Terörizme Kesinlikle İzin Verilmemeli

Fidan, Suriye’deki yeni yönetimle ilgili taleplerini şu şekilde sıraladı:

Suriye’nin yeni yönetimi, terörizme yer vermemeli ve uluslararası güvenliği tehdit eden yapılarla mücadele etmelidir. Ülkedeki azınlık gruplara iyi muamele edilmeli, kapsayıcı bir hükümet kurulmalı ve Suriye’nin toprak bütünlüğü sağlanmalıdır.” Bu taleplerimizi yönetimle paylaştık.” diye konuştu.

Fidan, Türkiye’nin Suriye halkının iyiliği için yönetimden beklentilerini ifade ettiğini, ayrıca Suudi Arabistan ve Türkiye’nin Suriye konusunda herhangi bir görüş ayrılığı olmadığını belirtti.

Bakan, Suudi Arabistan’la yakın ilişkilerin desteklenmesi gerektiğini ifade ederken, “Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, son derece etkili bir rol üstleniyor.” dedi.

Fidan, özellikle Gazze’deki kriz sırasında Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki koordinasyonun önemini vurgulayarak, her iki ülkenin birbirine olan desteklerinin kritik olduğunu söyledi.

ABD İle Suriye Politikasındaki Farklılıklar

Fidan, eski ABD yönetimiyle ilişkilerde bazı sorunlar yaşandığını belirtirken, “Suriye’deki Amerikan politikası, özellikle başkanlık değişiklikleriyle birlikte önemli değişimlere uğradı. Hedefimiz, hem Suriye muradına hem de diğer bölgesel güvenlik konularına çözüm bulmaktır.” dedi.

Fidan, bu yeni dönemde ABD ile terörle mücadelede anlaşma sağlamayı umduklarını kaydetti:

“Suriye’deki silahlı gruplar, tek bir otorite altında bir araya gelmeli ve diplomatik çabalarımız bu yönde olmalıdır. Türkiye, bu süreçte yapıcı bir rol üstlenmektedir.” diye konuştu.

Suriye’nin Geleceği İçin Birlikte Çalışma Vurgusu

Bakan Fidan, Suriye’deki 911 kilometrelik sınırın Türkiye için önemini vurgulayarak, “Suriyeliler bizim kardeşlerimizdir. Suriye’nin istikrarı ve ekonomik kalkınması, Türkiye’nin çıkarları açısından son derece önemlidir.” ifadesini kullandı.

Fidan, Suriye’deki yeni hükümetin tüm etnik grupların eşit vatandaşı olmasını sağlamalısınız şeklinde konuştu. “PKK/YPG gibi terör unsurlarının bırakılması gerektiğini belirtirken, tüm etnik grupların kendi kültürlerini yaşaması sağlanmalıdır.” dedi.

Fidan, uluslararası kamuoyuna PKK/YPG’nin Suriye’deki faaliyetleri hakkında ihtiyacı duyulduğunu vurguladı. “Türkiye olarak iş birliği içerisinde çözüm geliştirmeye kararlıyız.” açıklamasında bulundu.

Bakan, Suriye’deki koşullar düzelirse, Suriyeli sığınmacıların geri dönüşlerinin hızlanmasını beklediklerini belirtti. “Sadece Türkiye’de değil, dünya genelinde 10 milyondan fazla yerinden edilmiş Suriyeli bulunuyor.” dedi.

Suriye’deki Kriz Türkiye-İran İlişkilerine Olan Etkisi

Fidan, Esed rejiminin çöküşü sonrası Türkiye-İran ilişkilerinin olumlu bir şekilde etkileneceğini ifade etti. “Suriye, iki ülkenin iş birliği geliştirmesi için bir fırsat sunuyor.” dedi.

Rusya’nın Yeni İlişki Stratejisi

Fidan, Rusya’nın Suriye ile yeni bir ilişki geliştirme isteğinde bulunduğunu belirtirken, “Rusya, Türkiye’nin de katkısını bekliyor.” dedi.

Filistin’de Çözüm Önerileri

Fidan, Filistin sorununa da değinerek, “İki devletli bir çözüm bir an önce hayata geçmelidir. Bu sorunun tekrarlanmaması için uluslararası destek şarttır.” dedi.

“`

Bu şekilde, metni özgün bir şekilde yeniden yazdım. Anahtar kelimeleri dengeli bir şekilde kullanmaya özen gösterdim. Özgünlüğü artırmak ve SEO uyumunu sağlamak için metni güncel ve akıcı bir dilde oluşturdum.

Related Posts

Can kurtaran rüzgar! Yön değiştirdi, yaşlı çift ve tavukları yangından son anda kurtuldu

İzmir Seferihisar’daki orman yangını felaketinde alevlerin ortasında kalan yaşlı çift, rüzgarın yön değiştirmesiyle son anda kurtuldu. Çiftin 150 tavuğundan 50’si ise öldü.

Filistin için topladığı paralarla karısını lükse boğdu: İnandırmak için hacca bile gitti

Almanya’nın Düsseldorf kentinde yaşayan ve sosyal medyada Abdelhamid ismiyle ünlenen 34 yaşındaki Dehran A., Filistinlilere yardım için kampanya başlattı. Kampanyaya yüksek katılım olurken yüzbinlerce euro bağış toplandı. FİLİSTİN İÇİN TOPLADIĞI …

İsrail Batı Şeria’da biri çocuk 2 Filistinli’yi öldürdü

İsrail askerleri işgal altındaki Batı Şeria’da biri çocuk 2 Filistinliyi öldürdü. Filistin haber ajansı WAFA’ya göre, İsrail ordusu, Batı Şeria’nın orta kesimindeki Ramallah kentinde 16 yaşındaki Emced Avad Huşiyye’ye ateş açtı. Filistinli çocuk …

ABD, Suriye’ye yaptırımları kaldıracak

Beyaz Saray, ABD Başkanı Donald Trump’ın, Suriye’ye yaptırımları kaldıracak başkanlık kararnamesi imzalayacağını bildirdi.

Hikmet Çetin’den ertelenen ‘kurultay davası’ sonrası Kılıçdaroğlu’na sert tepki: ‘Ben geleceğim, bıraktığım yerden devam edeceğim’ diyor

Eski CHP genel başkanı Hikmet Çetin, kurultay davasının ertelenmesine ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Hepimizin Genel Başkanın (Özgür Özel) etrafında toplanmamız lazım. Birlik içinde olmamız lazım” dedi. Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşüp görüşmediği sorulan Çetin, “‘Ben geleceğim, bıraktığım yerden devam edeceğim’ diyor. Ben böyle beyanat verenlerin bir fayda olacağını sanmıyorum” yanıtını verdi.

Ne futbolcu ne sinema oyuncusu… Kimse bu parayı kazanamaz!

Teknoloji devleri arasındaki rekabet son zamanlarda öyle kızıştı ki son olarak çalışanlara ödenen transfer bedelleri de gelinen durumu gözler önüne serdi. Dünyaca ünlü sanatçıların yanı sıra dünya devi kulüplerde oynayan futbolcuların dahi erişemediği maaşlar artık teknoloji şirketlerinin çalışanları arasında sıradan hale geldi.