Siyasetçilerden astrologlara muhalif olan herkes hedefte: ‘Tedbir değil cezalandırma’

Türkiye neredeyse her gün yeni bir muhalifin tutuklama haberine uyanıyor. Toplumun farklı kesimine yönelik bu tutuklama dalgasının ne kadar süreceği ise bilinmiyor.

CHP’li ve DEM Partili belediyelere kayyum haberleri de peşpeşe geliyor. Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Zafer Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ, Halk TV Genel Yayın Yönetmeni Suat Toktaş, Astrolog Hilal Saraç ile BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen başta olmak üzere birçok kişi birkaç aylık süre zarfında tutuklandı.

Yargıda yaşanan gelişmeler siyasi iktidarın toplum üzerinde baskı kurması olarak değerlendirilirken Cumhuriyet’e konuşan Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Süheyl Batum, tedbir anlamındaki tutuklamanın cezalandırılmaya dönüştüğüne dikkat çekti.

“BENZER BİR DÖNEM”

Ülkede dönem dönem yargılama süreçlerinin cezalandırılmaya dönüştüğünü belirten Batum, “91-94 yılları arasında Seyfi Oktay Adalet Bakanı olarak gözaltı sürelerinin kısaltılması, hukuka aykırı tanıklıklar ve kanıtlar gibi önemli konularda düzenlemelerle bu sorunun çözümü için önemli adımlar atmıştı. Bu değişiklikler tam olarak uygulanamasa da Avrupa Birliği’ne uyum süreci kapsamında da yine bazı değişiklikler yapıldı, ancak sonra yine benzer bir noktaya dönüldü” dedi. 

17-25 ARALIK HATIRLATMASI!

FETÖ’nün devlet yönetiminde önemli yer ettiği dönemde kumpas davalar kapsamında da birçok kişinin hüküm giymeden yıllarca tutuklu kaldığına değinen Batum, “17-25 Aralık’ta yaşananlarla iktidar, bu tarz uygulamaların kendisine de uygulandığını gördü ve onlar da bazı değişikliklere gitti. Ancak şimdi yeniden benzer bir dönem yaşanıyor” dedi.

“BEDELİNİ ÜLKE ÖDER”

İddialara ilişkin soruşturma açılmasının gayet olağan olduğunu söyleyen Batum, yargı sürecinin usul ve esasına ilişkin ise şunları söyledi:

“Bir kişi hakkında ağır bir suç işlediği iddiası ileri sürülebilir. Bu kapsamda elbette soruşturma da açılabilir. Sorun bu değil. Ancak bu sürecin nasıl yürütülmesi gerektiği hukuk çevresinde bellidir. Gözaltı süreci 4 günü geçemez. Katalog suçlar dahil delil karartma şüphesi, kaçma şüphesi toplumdan ayrılması gerekecek bir tehlike şüphesi yoksa bu kişinin tutuklanması için şartlar olgunlaşmamış demektir. Soruşturma için objektif ve ortalama bir kişiyi ikna edecek seviyede verilerin olması gerekir. Ancak tutuklama için çok daha açık ve zorlayıcı verilerin olması gerekir. AİHM kararları da ortadadır, bir kişinin tutukluluk süreci, kapsamlı gerekçe belirtmeden ve yeni gelişmeler yaşanmadan uzatılamaz. Ayrıca bir kişinin sosyal medya paylaşımında toplumsal tehlike yaratacak bir içerik varsa bunun işlemi de 10 yıl sonrasında yapılmaz. Ergenekon sürecinde yaşanan bir süreci yeniden yaşıyoruz. Aynı çukura bir kez daha düşülmesinin bedelini en çok yine ülke öder. Yanlıştan bir an önce dönülmeli. Hukuk devleti olmanın gerekleriyle ve devlet ağırlığıyla hareket edilmeli.”

Related Posts

Türkiye yangın felaketi yaşıyor! Çeşme ve Ödemiş’te durum kritik

İzmir’in Çeşme, Ödemiş ilçeleri başta olmak üzere; Bursa’nın Mustafakemalpaşa ve Kütahya’nın Gediz ilçelerinde yangınlar devam ediyor.

Kılıçdaroğlu’na ofis operasyonu: Mal sahibi ‘ihtiyaçtan’ satışa çıkardı

CHP eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun siyasi görüşmelerini yürüttüğü ofis satışa çıkarıldı. Mülk sahibi tarafından ilana konulan villa, Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlıktan ayrılmasının ardından hem parti kurmayları hem de kamuoyunun dikkatini çeken bir adresti. Şaibeli kurultay davası ve etkileri sürerken yaşananlar Kılıçdaroğlu’nu ‘bezdirme’ çabaları olarak nitelendiriliyor.

Serinlemek için baraj gölüne girip boğuldu

Elazığ’da Derman Tokur (51), serinlemek için girdiği baraj gölünde boğuldu. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Progress MS-29 uzay aracı Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan ayrıldı

Roscosmos, Progress MS-29 kargo aracının Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan (UUİ) ayrıldığını bildirdi.

Can kurtaran rüzgar! Yön değiştirdi, yaşlı çift ve tavukları yangından son anda kurtuldu

İzmir Seferihisar’daki orman yangını felaketinde alevlerin ortasında kalan yaşlı çift, rüzgarın yön değiştirmesiyle son anda kurtuldu. Çiftin 150 tavuğundan 50’si ise öldü.

Filistin için topladığı paralarla karısını lükse boğdu: İnandırmak için hacca bile gitti

Almanya’nın Düsseldorf kentinde yaşayan ve sosyal medyada Abdelhamid ismiyle ünlenen 34 yaşındaki Dehran A., Filistinlilere yardım için kampanya başlattı. Kampanyaya yüksek katılım olurken yüzbinlerce euro bağış toplandı. FİLİSTİN İÇİN TOPLADIĞI …