Metabolizmanızın gücü, hamile kalındığınız aya mı bağlı?

Japon Araştırmasına Göre Kış Aylarında Doğanların Metabolizması Daha Sağlıklı

Japonya’da gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, 356 genç erkek üzerinde yapılan incelemeler sonucunda, kış aylarında doğan bireylerin metabolik sağlıklarının daha iyi olduğu ortaya çıktı. Bu grup, daha düşük vücut kitle indeksi (BMI), daha az iç organ yağı ve daha yüksek enerji harcaması gibi özelliklere sahipti.

Soğuk Hava Bedeni Nasıl Etkiliyor?

Bilim insanları, bu bulguları doğrulamak amacıyla farklı yaş ve cinsiyetten 286 kişilik ikinci bir grup üzerinde de benzer testler gerçekleştirdi. Sonuçlar, kış aylarında doğan bireylerin bel çevresinin daha ince, karın içi yağ oranının daha düşük ve kahverengi yağ aktivitesinin daha yüksek olduğunu gösterdi.

Araştırmada önemli bir detay da, doğum tarihinin değil gebeliğin başladığı dönemin metabolizmayı etkilediğidir. Yani, temel faktör, ne zaman doğduğumuzdan ziyade, yaklaşık dokuz ay önceki mevsimdir.

Bilim insanlarına göre, bu durum, anne veya baba adaylarının vücudundaki biyolojik izlerin çevresel koşulların etkisiyle değişmesinden kaynaklanabilir ve bu değişikliklerin çocuklara aktarılmasını sağlayabilir. Fareler üzerinde yapılan benzer çalışmalar da, soğuğa maruz kalan farelerin yavrularının daha hızlı metabolizmaya sahip olduğunu göstermiştir.

Tokyo Üniversitesi’nde görevli bilim insanı Takeshi Yoneshiro liderliğindeki ekip, bunu “gelecekteki zorluklara karşı biyolojik bir hazırlık” olarak tanımlıyor ve vücudun kendisini gelecekteki olası zorluklara karşı önceden programladığını belirtiyor.

Uzmanlar, annelerin ve babaların maruz kaldığı çevresel koşulların ve genel sağlık durumlarının, sadece gebelik döneminde değil, bu dönemden önce dahi çocukların gelecekteki sağlığını etkileyebileceğini vurgulamaktadır.

Related Posts

Adli Tıp Teknikeri Kontenjanı Açılmalı

Adli tıp teknikeri kontenjanı açılmalı ! CHP Ankara Milletvekili Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Dr Aylin Yaman bu konuda önerge verdi. 

Çene kemiğinizi korumak istiyorsanız bu ilaçlara dikkat!

Prof. Dr. Nuray Yılmaz Altıntaş, osteoporoz tedavisinde yaygın şekilde kullanılan bazı ilaçların ağız ve çene sağlığı üzerinde ciddi yan etkiler yaratabileceği uyarısında bulundu. Kemik erimesi tedavisi gören hastalara önemli önerilerde bulundu.

Obezite iğnelerinin yan etkileri: Bırakılınca kilolar geri dönüyor

Zayıflatıyor ama kusturuyor. İştahı bastırıyor ama kası eritiyor. Etkiyi anlatan çok, bedeli konuşan az. TikTok’ta ince bedenler, gerçekte boşalan mideler, yıpranan sinir sistemleri… İlacı bırakanların % 70’i eskiye geri dönüyor.

Öksürük sesinden üretti: Ne işe yaradığı gündem oldu

Hitit Üniversitesi’nde farklı alanlardan uzmanların işbirliğiyle geliştirilen yazılım, KOAH, astım, bronşit, üst solunum yolu hastalıkları, zatürre, reflü gibi hastalıklar ile sağlıklı öksürüğü yüzde 91 başarı oranıyla tespit edebiliyor. Hitit Üniversitesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Emre Demir, “Projenin üçüncü aşamasında, cep telefonuyla kaydedilecek öksürük sesiyle kişinin kendisine doğrudan solunum yolu tanısı koyacağı bir mobil uygulama geliştirmek istiyoruz” dedi.

Böbrek hastalığının sessiz belirtilerine dikkat!

İzmir’den Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Mansur Kayataş, kronik böbrek hastalığının belirtilerine ve risk faktörlerine dikkat çekerek, sağlıklı yaşam tarzı ve erken tanının hastalığın ilerlemesini büyük ölçüde yavaşlatabileceğini vurguladı.

Yılan sokmasına karşı “bilinçli ve sakin davranma” uyarısı

Yılan sokmasına karşı “bilinçli ve sakin davranma” uyarısı