Tüp bebekte başarı için uzmanından ipuçları

Tüp Bebek Tedavisinde Başarıyı Etkileyen Faktörler

Tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyen pek çok faktör bulunmaktadır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Aysun Fırat, tedavinin başarısının kişiye özel planlamayla başladığını belirtmektedir. Kadın yaşı, yumurtalık rezervi ve yaşam tarzının tedavi sürecinde önemli unsurlar arasında olduğunu vurgulamaktadır.

Doç. Dr. Aysun Fırat, tüp bebek tedavisinde başarı oranlarını etkileyen temel faktörleri açıklamıştır. Kadın yaşı, yumurtalık rezervi ve erkek faktörü tedavi sürecini doğrudan şekillendirmektedir. Bu nedenle, her çifte özel, bireyselleştirilmiş bir tedavi yaklaşımının önemine değinmektedir.

“Kadın Yaşı En Önemli Faktör”

Tüp bebek tedavisinde yaş faktörünün büyük bir önem taşıdığını belirten Doç. Dr. Fırat, 37 yaş altındaki kadınlarda başarı oranının yüzde 55-60 iken, 40-43 yaş grubunda bu oranın yüzde 15’e kadar düştüğünü açıklamıştır. Ancak preimplantasyon genetik tanı yapılarak, 40’lı yaşlardaki bir kadının da genç yaşlardaki başarı oranlarına ulaşabileceğini söylemektedir.

Doç. Dr. Fırat, tüplerin tıkalı olması, hidrosalpenks, şiddetli endometriozis ve rahim içi yapışıklıkların başarıyı olumsuz etkileyen durumlar olduğunu vurgulamıştır. Özellikle endometriozisin yumurtalık rezervini düşürdüğünü belirtmektedir.

“Yaşam Tarzı Değişikliği Önemli”

Tedavi sürecinde çiftlerin yaşam alışkanlıklarını gözden geçirmesi gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Fırat, sigara ve alkol kullanımının hem sperm hem yumurta kalitesini düşürdüğünü belirtmektedir. Akdeniz tipi diyet önerisinde bulunarak, düzenli egzersiz yapmanın ve ideal kiloda olmanın başarıyı artırabileceğini vurgulamaktadır.

Fırat, tüp bebek tedavisinde geçmiş denemelerin, infertilite süresinin ve kliniğin deneyiminin de göz önünde bulundurulması gerektiğini söyleyerek, çiftlerin bu tedaviyi uzman ve tecrübeli merkezlerde yaptırması gerektiğini belirtmiştir. (DHA)

Related Posts

10 bin adımı unutun: Sağlıklı bir yaşam için günde kaç adım yeterli?

Lancet Public Health dergisinde yayımlanan kapsamlı bir araştırma, günde 7 bin adım yürümenin beyin fonksiyonlarını artırabileceğini ve birçok hastalığa karşı koruma sağlayabileceğini ortaya koydu.

İdrar şikayetiyle gitti testisinden dev tümör çıktı!

Kahramanmaraş’ta bir hasta, idrar şikâyetiyle başvurduğu hastanede yapılan muayene sonucu testisinde 20 santimetrelik tümörle karşılaştı. Tümör, yapılan ameliyat ile hastadan alındı. Uzmanlar, geç kalınan bu tür vakaların önlenmesi için erkeklerin kendilerini düzenli olarak muayene etmeleri ve utanmadan doktora başvurmaları gerektiğini söylüyor.

İşte domatesteki pestisitten kurtulmanın en etkili yolu

Yaz sofralarının baş tacı domatesi yıkarken sandığınızdan daha büyük hatalar yapıyor olabilirsiniz; işte domateslerinizin üzerindeki pestisitleri arındırmak için en etkili yöntem.

Adli Tıp Teknikeri Kontenjanı Açılmalı

Adli tıp teknikeri kontenjanı açılmalı ! CHP Ankara Milletvekili Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Dr Aylin Yaman bu konuda önerge verdi. 

Çene kemiğinizi korumak istiyorsanız bu ilaçlara dikkat!

Prof. Dr. Nuray Yılmaz Altıntaş, osteoporoz tedavisinde yaygın şekilde kullanılan bazı ilaçların ağız ve çene sağlığı üzerinde ciddi yan etkiler yaratabileceği uyarısında bulundu. Kemik erimesi tedavisi gören hastalara önemli önerilerde bulundu.

Metabolizmanızın gücü, hamile kalındığınız aya mı bağlı?

Japonya’da yapılan kapsamlı bir araştırma, metabolizmamızın sadece yediğimiz yiyeceklere veya ne kadar hareket ettiğimize değil, dünyaya gelmemize neden olan sürecin yılın hangi dönemine denk geldiğine de bağlı olabileceğini ortaya koydu. Araştırmaya göre, kış aylarında başlayan gebeliklerle dünyaya gelen bireylerde, vücudu sıcak tutan ve fazla enerjiyi yakan kahverengi yağ dokusu daha aktif oluyor.