AB, Meksika’yı “standart risk” ülkesi ilan etti

Meksika, Ormansızlaşma Yönetmeliği Nedeniyle Avrupa Pazarında Zorlu İhracat Düzenlemeleriyle Karşı Karşıya

Avrupa Birliği’nin ormansızlaşmadan arındırılmış ürünlere ilişkin yeni yönetmeliği, Meksika’yı 2025 yılı itibarıyla önemli ihracat düzenlemeleriyle karşı karşıya bırakıyor. AB, Meksika’yı “standart riskli ülke” olarak nitelendirerek, ülkenin Avrupa pazarına sunduğu ürünlerin ormansızlaşma içermediğini kanıtlamasını şart koşuyor.

Meksika Tarım, Ekonomi, Çevre ve Dışişleri Bakanlıkları tarafından yapılan ortak açıklamada, alınan önlemlerin ihracatın kesintiye uğramayacağı vurgulanırken, kahve, kakao, palm yağı, kauçuk ve odun gibi ürünler artık daha sıkı takip altında olacak.

ÜRÜN TAKİBİ ZORUNLU HALE GELİYOR

Yeni yönetmeliğe göre, 2025 ve 2026 yıllarında ihraç edilecek ürünlerin orijinlerinin detaylı bir şekilde belgelenmesi gerekecek. Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı (Sader), ormansızlaşmayla ilişkilendirilen sektörlerle yapacakları anlaşmalarla yüzde 100 sürdürülebilir üretim hedefini benimseyerek bu konuda adımlar atmış olacak.

Doğal koruma alanlarının zarar görmemesi ve orman arazilerinin tarım kullanımına dönüştürülmemesi gibi şartlar, yeni yönetmeliğin temel unsurları arasında yer alıyor.

AVRUPA İLE TEKNİK DİYALOG BAŞLATILDI

Meksikalı yetkililer, üretici ve ihracatçılarla yakın temas halinde olduklarını belirterek Avrupa Komisyonu ile teknik düzeyde bir diyalog başlattıklarını açıkladı. İş birliği ile uyum sağlayarak ihracatın kesintisiz devamını garanti altına almayı hedeflediklerini belirten yetkililer, Avrupa’daki temsilcilikler aracılığıyla düzenli bilgilendirme ve uyum raporları sunacaklarını ifade etti.

2024’TE AB’YE YAPILAN İHRACATIN BİLANÇOSU

Meksika Ekonomi Bakanlığı’nın verilerine göre, 2024 yılında Avrupa’ya yapılan ihracat şu şekilde gerçekleşti:

  • Kahve: 140 bin 514 dolar
  • Kakao: 95 bin 157 dolar
  • Palm yağı: 492 bin dolar
  • Kauçuk: 22 bin 339 dolar
  • Odun: 3 bin 606 dolar

Büyük işletmeler için yeni kurallar 30 Aralık 2025’te, küçük ölçekli firmalar içinse 30 Haziran 2026’da yürürlüğe girecek. Üretici firmaların bu tarihlere kadar sistemlerini AB standartlarına uyarlama sürecine girmesi bekleniyor.

Related Posts

NATO’dan İsrail saldırısı açıklaması: Tek taraflı eylem!

NATO’dan İsrail saldırısı açıklaması: Tek taraflı eylem!

CHP’li Namık Tan’dan dikkat çeken yorum: İsrail ABD’ye rağmen mi saldırdı?

CHP Dışişleri Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Namık Tan, İsrail’in İran’a yönelik saldırısının ABD yönetiminin uyarısına rağmen yapıldığını belirterek “Ankara’nın soğukkanlı davranması, söylem şehvetine kapılmaması gerekir” dedi.

İsrail, İran’ın nükleer tesislerine saldırdı | İran dinî lideri Hamaney’den açıklama: Siyonist rejim kendisine acı bir akıbet hazırladı

İsrail, İran’ın nükleer tesislerine saldırdı | İran dinî lideri Hamaney’den açıklama: Siyonist rejim kendisine acı bir akıbet hazırladı

Zelenski’den Rusya’ya yaptırım açıklaması: Trump ile görüşmek istiyorum

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Kanada’da düzenlenecek G7 Liderler Zirvesi kapsamında ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya’ya karşı yaptırımlar hakkında görüşmek istediğini söyledi.

İlkokul öğrencileri dehşeti yaşadı: 5 öğrenci hastaneye kaldırıldı

Samsun’un Atakum ilçesinde düzenlenen bilim fuarı etkinliğinde sahne arkasındaki pankartın devrilmesi sonucu 5 ilkokul öğrencisi yaralandı.

Mansur Yavaş müjdeyi duyurdu!

ABB Başkanı Mansur Yavaş, Dikimevi-Natoyolu Metro Hattı’nın temel atma töreninin yarın yapılacağını duyurdu.