Çene kemiğinizi korumak istiyorsanız bu ilaçlara dikkat!

Osteoporoz Tedavisinde Kullanılan İlaçların Ağız ve Çene Sağlığı Üzerindeki Etkileri

Prof. Dr. Altıntaş, osteoporoz tedavisinde kullanılan ilaçların ağız ve çene sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Uzun süreli ilaç kullanımının çene kemiğinde ciddi sorunlara neden olabileceğini belirten Altıntaş, bu nedenle diş hekimi kontrolünün tedavi öncesinde yapılmasının hayati önem taşıdığını vurguladı.

İlaçların kemik yıkımını azaltarak iskelet sistemini güçlendirdiğini söyleyen Altıntaş, ancak aynı zamanda kemik yenilenmesini yavaşlattığını ve cerrahi sonrası iyileşme sürecini olumsuz etkileyebileceğini belirtti. İyileşmeyen yaraların, çene kemiğinin açığa çıkması ve enfeksiyon riskinin tedavi sürecinde ciddi sorunlara yol açabileceğini ekledi.

Uluslararası kılavuzlara göre osteoporoz tedavisine başlanmadan önce ağız içi muayenenin yapılması gerektiğini belirten Altıntaş, diş çekimi, implant uygulaması ve kist operasyonu gibi müdahalelerin ilaç tedavisinden önce planlanmasının komplikasyon riskini azaltabileceğine dikkat çekti. Ayrıca, ilaç tedavisine başlamış bireylerde sonradan yapılacak cerrahi işlemlerin riskli olabileceğinin altını çizdi.

Osteoporoz tedavisi ve diş sağlığı uygulamalarının birlikte planlanmasının önemine vurgu yapan Prof. Dr. Altıntaş, multidisipliner yaklaşımın hem çene kemiği sağlığı hem de genel tedavi başarısı açısından kritik olduğunu belirtti.

Related Posts

Adli Tıp Teknikeri Kontenjanı Açılmalı

Adli tıp teknikeri kontenjanı açılmalı ! CHP Ankara Milletvekili Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Dr Aylin Yaman bu konuda önerge verdi. 

Metabolizmanızın gücü, hamile kalındığınız aya mı bağlı?

Japonya’da yapılan kapsamlı bir araştırma, metabolizmamızın sadece yediğimiz yiyeceklere veya ne kadar hareket ettiğimize değil, dünyaya gelmemize neden olan sürecin yılın hangi dönemine denk geldiğine de bağlı olabileceğini ortaya koydu. Araştırmaya göre, kış aylarında başlayan gebeliklerle dünyaya gelen bireylerde, vücudu sıcak tutan ve fazla enerjiyi yakan kahverengi yağ dokusu daha aktif oluyor.

Obezite iğnelerinin yan etkileri: Bırakılınca kilolar geri dönüyor

Zayıflatıyor ama kusturuyor. İştahı bastırıyor ama kası eritiyor. Etkiyi anlatan çok, bedeli konuşan az. TikTok’ta ince bedenler, gerçekte boşalan mideler, yıpranan sinir sistemleri… İlacı bırakanların % 70’i eskiye geri dönüyor.

Öksürük sesinden üretti: Ne işe yaradığı gündem oldu

Hitit Üniversitesi’nde farklı alanlardan uzmanların işbirliğiyle geliştirilen yazılım, KOAH, astım, bronşit, üst solunum yolu hastalıkları, zatürre, reflü gibi hastalıklar ile sağlıklı öksürüğü yüzde 91 başarı oranıyla tespit edebiliyor. Hitit Üniversitesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Emre Demir, “Projenin üçüncü aşamasında, cep telefonuyla kaydedilecek öksürük sesiyle kişinin kendisine doğrudan solunum yolu tanısı koyacağı bir mobil uygulama geliştirmek istiyoruz” dedi.

Böbrek hastalığının sessiz belirtilerine dikkat!

İzmir’den Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Mansur Kayataş, kronik böbrek hastalığının belirtilerine ve risk faktörlerine dikkat çekerek, sağlıklı yaşam tarzı ve erken tanının hastalığın ilerlemesini büyük ölçüde yavaşlatabileceğini vurguladı.

Yılan sokmasına karşı “bilinçli ve sakin davranma” uyarısı

Yılan sokmasına karşı “bilinçli ve sakin davranma” uyarısı