Denizin dibinde bulunan 2 bin yıllık çenenin gizemi çözüldü

Deniz Altında Bulunan 2.000 Yıllık Fosilin Sırrı Çözüldü

Penghu Kanalı’ndan yaklaşık 25 kilometre açıkta bir balıkçı tarafından 2000’li yılların başında bulunan çene kemiği, uzun süredir bilim insanlarının ilgisini çekiyordu. Adı “Penghu 1” olan bu fosilin, Homo erectus, arkaik Homo sapiens veya Denisovanlara mı ait olduğu konusunda uzun süredir süren tartışmalar son buldu.

Yapılan yeni çalışmada, bilim insanları çene kemiğinin türünü belirlemek için paleoproteomik adı verilen eski proteinleri analiz etmeye dayalı bir teknik kullandılar. Yayınlanan bulgulara göre, fosilin erkek bir bireye ait olduğu ve protein yapısının en çok Denisovanlara benzediği belirlendi.

Denisovanlar, Neandertaller ve Homo sapiens ile aynı dönemde yaşamış ancak oldukça az sayıda fosile rastlanmış bir insan türüdür. Bu bulunan fosillerin çoğu genellikle Sibirya’daki Denisova Mağarası’ndan gelirken, türü belirlenemeyen pek çok fosil için yeni analiz yöntemlerine ihtiyaç vardı.

Araştırmanın baş yazarı Frido Welker, bu yöntemin diğer insan türlerine ait fosillerin sınıflandırılmasında da kullanılabileceğini vurguladı. Welker, “Bu teknik, daha önce belirsiz olan fosiller hakkında daha fazla bilgi edinmemizi sağlayacak” şeklinde konuştu.

Çalışmanın bir sınırlaması ise, Penghu 1 fosilinin yaşının kesin olarak belirlenememesidir. Fosil uzun süre su altında kaldığı için geleneksel tarihleme yöntemleri işe yaramadı. Ancak fosille birlikte bulunan hayvan kemikleri, fosilin ya 10.000-70.000 yıl öncesine veya 130.000-190.000 yıl öncesine ait olabileceğini gösteriyor. Eğer daha genç yaş aralığı doğruysa, bu fosil bilinen en genç Denisovan kalıntısı olabilir.

Bu keşif, Denisovanların yalnızca soğuk bölgelerde değil, sıcak ve nemli iklimlerde de yaşadığını göstermektedir. Araştırmacılara göre, bu durum Asya’da farklı hominin gruplarının bir arada yaşadığı Orta ile Geç Pleistosen dönemlerine ışık tutmaktadır.

Related Posts

Hobi olarak yapsanız bile yeterli! Bunama riskini yüzde 40 azaltıyor

Yeni bir araştırmaya göre, orta yaşlarda düzenli olarak bisiklet süren kişilerin, özellikle genç yaşta ortaya çıkan bunama riskini önemli ölçüde azalttığı belirlendi.

Neden mutluluktan ağlarız?

Ağlamak, duygusal yüklenmeye karşı karmaşık bir biyolojik tepki. Ayrıca, iyi duygularla kötü duygular arasında bir ayrım yapmıyor

Gözler kapalıyken bile görmeyi sağlayan kızılötesi lensler geliştirildi

Bilim insanları, insan gözünün normalde algılayamadığı yakın kızılötesi ışığı görünür ışığa dönüştüren devrim niteliğinde bir kontakt lens geliştirdi. Bu yenilikçi teknoloji, özellikle gece görüşü sağlayarak hem insanlar hem de fareler üzerinde yapılan testlerde başarılı sonuçlar verdi.

YouTube sahte film fragmanlarından para kazanan kanallara müdahale edecek

Yapay zeka formatında videoların artmaya başladığı günümüzde, Youtube hem bu videolara hem de sahne görüntülerle film fragmanı hazırlayan kanallara dur demeye hazırlanıyor.

Aydın’ın gururu Kaan Türkmen: Türkiye üçüncüsü oldu

Adana’da düzenlenen tekvando şampiyonasında Aydın’ı temsil eden Kaan Türkmen, Türkiye üçüncüsü oldu.

Yapay zeka ile yeni bir tıp çağı başlıyor! Hayat kurtarma yarışı

Londra merkezli DeepMind’ın geliştirdiği AlphaFold yapay zeka sistemi, biyolojinin on yıllardır çözülemeyen en büyük problemlerinden biri olan protein katlanma sorununu büyük ölçüde çözerek bilim dünyasında tarihi bir dönüm noktası oluşturdu …