Dünya Türkiye’yi böyle yazdı: Erdoğan Türkiye’nin demokrasisini daraltıyor

Dünya basını, tutuklanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu için Türkiye genelinde düzenlenen protesto gösterilerini gündemlerinde tutmaya devam ediyor. Dünya basını, Türkiye’de yaşanan gelişmeleri şu şekilde gördü:

EURONEWS: HÜKÜMET TÜRKİYE’DE YARGININ BAĞIMSIZ OLDUĞU KONUSUNDA İSYAN EDİYOR

Fransa merkezli Euronews, İmamoğlu’nun tutuklanmasının siyasi amaçlı olduğunun düşünüldüğünü ve ülke genelindeki birçok kentte gösterilere neden olduğunu ifade ederek bazı protesto ve eylemlerde, şiddet olaylarının meydana geldiğini yazdı. Haberde, “Hükümet, Türkiye’de yargının bağımsız ve siyasi etkilerden uzak olduğu konusunda ısrar ediyor” ifadeleri kullanıldı.

THE ECONOMİST: ERDOĞAN TÜRKİYE’NİN DEMOKRASİSİNİ DARALTIYOR

İngiltere merkezli The Economist gazetesi, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye’nin demokrasisini daraltıyor” başlıklı haberinde, bu durumun, ”Türkiye dışında kimsenin umurunda olmadığını” söyledi. Gazete, Avrupa Komisyonu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’nın tutuklanmasına verdiği tepkinin ”yumuşak ve yetersiz” olduğunu ileterek ”Fransa ve Almanya’dan gelen açıklamalar daha sert olsa da Avrupa, daha fazlasını yapması gerektiğini” ifade etti.

BBC: BİNLERCE KİŞİ PROTESTOLARA KATILDI

İngiltere merkezli yayın kuruluşu BBC’nin, ”Bin 400’den fazla gözaltının ardından binlerce kişi Türkiye’deki protestolara katıldı” başlıklı haberinde, yedi gün boyunca süren protestolarda gözaltına alınan veya tutuklanan insanların olduğu aktarıldı ve ”Türkiye’de binlerce kişi yedinci gecesine giren protesto gösterilerinde şu ana kadar aralarında öğrenci, gazeteci ve avukatların da bulunduğu bin 400’den fazla kişi gözaltına alındı‘ ‘ifadelerine yer verildi. Hak grupları ve Birleşmiş Milletlerin (BM), tutuklamaları ve polisin protestoculara karşı orantısız güç kullanmasını kınadığı iletildi.

THE GUARDİAN: BU BİR DEZENFORMASYON

The Guardian gazetesi ise, Türkiye’de yaşanan son gelişmelere ve medyanın tutumuna dikkat çekerek ”Bu bir dezenformasyon’: Türk devlet televizyonu kitlesel sokak protestolarına yer vermekten kaçınıyor” başlıklı bir değerlendirme yazısı yayımladı. Söz konusu yazıda, Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından başlayan protestoların, Türkiye’deki devlet televizyonu ve hükümet yanlısı medya kanallarında yer bulmadığı ifade edildi. ”Protesto haberleri, iyi finanse edilen hükümet yanlısı ağlar dışındaki birkaç gazete ve kanalda yer verildi” ifadesi kullanılırken ”Bu kanallar, protestoları görmezden gelerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iftar yemeğindeki konuşmaları ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ekonomiyle ilgili çalışmalarına odaklandı. Medya gözlemcileri, Türkiye’de medya ortamının son yirmi yılda giderek kutuplaştığını ve hükümetin medya üzerindeki kontrolünün arttığını belirtiyor. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), protestoların canlı yayınlanmasını yasakladı ve yasaları ihlal eden yayıncıların cezalandırılacağını duyurdu. Muhalefet partileri, RTÜK’ün bu kararını eleştirerek, bağımsız medya kuruluşlarına karşı çifte standart uygulandığını savundu.” ifadelerine yer verildi.

RİA NOVOSTİ’YE KONUŞAN TÜRK BİR YETKİLİ: BAŞARISIZLIĞA MAHKUM’

AKP hükümetindeki üst düzey bir kaynağın, Rusya merkezli Devlet Haber Ajansı Ria Novosti’ye yaptığı açıklamada, ”Türkiye’deki durumu istikrarsızlaştırmaya yönelik her türlü girişimin başarısızlığa mahkum olduğu, yetkililerin ekonomik tehditleri hızla ortadan kaldırdığı ve durumdan yararlanmak isteyen güçlerin işsiz kaldığı’‘ ifadelerini kullandığı ifade edildi.

EL CERİDE: MUHALEFET ‘ERDOĞAN YANLISI’ MARKALARI BOYKOT EDİYOR

Kuveyt merkezli El Ceride gazetesi ise, ”Muhalefet ‘Erdoğan yanlısı’ markaları boykot ediyor” ifadeleri kaydedilirken CHP’nin iktidar yetkililerine yakınlığıyla bilinen 11 markanın boykot edilmesi çağrısında bulunduğu kaydedildi.

Related Posts

Kral Charles, 7 Temmuz saldırılarının yıl dönümünde konuştu

2005 yılında Londra’da düzenlenen ve 52 kişinin hayatını kaybettiği, yaklaşık 800 kişinin yaralandığı 7 Temmuz saldırılarının 20. yılında Kral Charles duygusal bir açıklama yaptı. Açıklamada “Hayatları sonsuza dek değişen herkes için kalpten …

Brezilya, 17. BRICS Liderler Zirvesi’ne ev sahipliği yapıyor

Geçen yıl Rusya’da düzenlenen BRICS Zirvesi’nin 17.’si bugün Brezilya’da başlıyor. Putin ve Şi’nin video konferans yöntemiyle katılacağı zirvede Rusya’yı Dışişleri Bakanı Lavrov temsil edecek. Türk Dışişleri Bakanı Fidan da iki gün boyunca BRICS Zirvesi etkinliklerinde yer alacak.

Sen Nehri 102 yıl sonra yüzmeye açıldı

FRANSA’nın başkenti Paris’te Sen Nehri 102 yıl sonra ilk kez yüzmeye açıldı.

CHP’li Ali Mahir Başarır adliye önünde çileden çıktı: ‘Çekin elinizi belediyelerimizin üstünden’

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in hakkında verilen tutuklama kararının ardından adliye önünde açıklama yapan CHP Grup Başkan Vekili Ali Mahir Başarır, “Onurunuz varsa, cesaretiniz varsa, şerefiniz varsa gelin mücadelenizi bizimle yapın, çekin elinizi belediyelerimizin üstünden” dedi.

İngiltere’den 14 yıl sonra Şam’a ilk ziyaret! Suriye’ye rekor insani yardım

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, Şam’da Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara ile görüştü. Bu, İngiltere’den 14 yıl aradan sonra Şam’a bakanlık düzeyinde gerçekleştirilen ilk ziyaret oldu. İngiltere’nin 94.5 milyon sterlin insani yardım, kimyasal silahların imhası için 2 milyon sterlin yardım yapacağı duyuruldu. 

CHP Bulut’tan Timur Soyakn’ın gözaltına alınmasına tepki: Muhalif hiçbir sese, gerçeklere tahammülleri kalmadı

CHP Bulut’tan Timur Soyakn’ın gözaltına alınmasına tepki: Muhalif hiçbir sese, gerçeklere tahammülleri kalmadı