Ifo: Ekonomistler, Almanya’nın bu yıl da büyüyeceğine güvenmiyor

Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) ve İsviçre Ekonomi Politikası Enstitüsü (IWP), 3 ayda bir gerçekleştirilen “Ekonomi Uzmanları Anketi”nin 2025 ilk çeyrek sonuçlarını yayımladı.

Ankete göre, 2025’te küresel ekonomide büyümenin yüzde 2,9 olması bekleniyor. Ekonomistler, 2024 yılı için yüzde 2,6’lık bir büyüme öngörmüştü.

Ekonomistler, küresel ekonomide büyümesinin 2026’da yüzde 3,2’ye çıkacağını tahmin ediyor. Söz konusu büyümenin 2028’de yüzde 3,1’e inmesi bekleniyor. Ekonomistler, ayrıca büyüme oranlarında bölgeye bağlı olarak büyük farklılıklar olacağını öngörüyor.

Bu yıl için büyüme beklentileri, Afrika için yüzde 3,9, Kuzey Amerika için yüzde 2,4, Asya için yüzde 3,8 ve Avrupa için yüzde 2,1 olarak açıklandı.

Öte yandan, Türkiye ekonomisinin de 2025-2028 arasında yüzde 2,5 ila yüzde 3 arasında büyüyeceği öngörülüyor. Bu arada, Çin, Arjantin, İspanya ve Hollanda gibi ülkelerin büyüme oranının yıllar içinde neredeyse sabit kalması veya düşmesi de bekleniyor.

Ekonomistler, Almanya’nın bu yıl da büyüyeceğine güvenmiyor

Ekonomistler, 2025’te Almanya için yüzde 0,4, bir büyüme oranı bekliyor. Alman ekonomisi için 2026’da yüzde 1 ve 2028’de yüzde 1,3’lük büyüme oranı öngörülüyor.

Ifo araştırmacısı Niklas Potrafke değerlendirmesinde, “Almanya’nın acilen büyümeyi yeniden artırabilecek farklı bir ekonomi politikasına ihtiyacı var. Almanya uluslararası lokasyon rekabetinde çekiciliğini büyük ölçüde kaybetti. Yeni hükümet, bunu piyasa odaklı reformlarla ele almalı.” ifadesini kullandı.

Almanya ekonomisi, geçen yıl Çin ile artan rekabet ve yapısal sorunların ekonomiyi frenlemesiyle art arda ikinci yıl küçülme kaydetti.

Geçen yılın son çeyreğinde yüzde 0,2 küçülen ekonomi, 2025’in ilk çeyreğinde de daralması halinde, “iki çeyrek art arda daralma” olarak tanımlanan teknik resesyona girecek.

Analistler, siyasi belirsizliğin, yurt dışında artan rekabetin, yüksek enerji maliyetlerinin, hala yüksek olan faiz oranlarının ve belirsiz ekonomik beklentilerin Alman ekonomisini baskıladığını belirterek, ekonomide 2025 için hafif bir büyüme bekliyor.

Almanya’da hükümet 29 Ocak’ta bu yıl için daha önce yüzde 1,1 olarak açıklanan büyüme beklentisini, zayıf küresel talep, jeopolitik belirsizlik ve ticari gerginliklerin etkisiyle yüzde 0,3’e düşürdü. Ankete, 4-18 Aralık 2024 tarihlerinde 125 ülkeden 1398 ekonomist katıldı.

Related Posts

Kripto yatırımcıları dikkat: Bugün o işlem için son gün!

Binance TR, kullanıcılarına kimlik doğrulama işlemlerini tamamlamaları için uyarıda bulundu. Yasal düzenlemeler doğrultusunda, bugün işlemlerini tamamlamayan kullanıcıların hesapları geçici olarak durdurulacak.

Avrupa hisseleri, Çin-ABD ticaret gerginliğinin hafiflemesiyle yükseldi

ABD ile tarife restleşmesi içindeki Çin’in bazı yarı iletken kategorilerindeki ithal ürünlere getirdiği ek yüzde 125 vergiyi kaldırdığı öne sürüldü.

Haluk Görgün: 25 milyon dolarlık yeni bir açılım yapacağız

Haluk Görgün, savunma sanayisi yatırım ve geliştirme faaliyetleri programı kapsamında geçen yıl 25 firmaya 25 milyon dolar destek verdiklerini belirterek, “Aynı kapsamda 25 milyon dolarlık yeni bir açılım yapacağız.” dedi.

Bakan Uraloğlu’ndan GSM operatörleriyle toplantı sonrası açıklama: ‘Kapsama problemi yaşamadık’

İstanbul’da meydana gelen depremin ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yapılan incelemelere dair açıklamalarda bulundu. Bakan, köprülerde herhangi bir hasar tespit edilmediğini ve baz istasyonlarında kapsama sorunu yaşanmadığını belirtti.

Merkez Bankası’nın rezervleri aralıksız 5 haftadır geriliyor

TCMB’nin son verilerine göre, net uluslararası rezervler 243 milyon dolar azalarak 38,6 milyar dolara düştü. Döviz varlıklarında düşüş yaşanırken, altın rezervleri artış gösterdi. Döviz yükümlülükleri ise artmaya devam ediyor.

Merkez Bankası Başkanı Karahan’dan enflasyon ve faizlere ilişkin net mesaj

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, “Sıkı para politikası duruşuna ilişkin kararlılık, iç talebin yavaşlaması, Türk lirasındaki reel değerlenme ve enflasyon beklentilerindeki iyileşme yoluyla dezenflasyon sürecini güçlendiriyor.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir