İstanbul’da tarihi eser operasyonu: 931 obje ele geçirildi

İstanbul’da ‘Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet’ suçunu işleyenlere yönelik operasyon düzenlendi. Fatih ve Küçükçekmece’de 4 adrese düzenlenen operasyonlarda, 6 kişi gözaltına alındı, toplam 931 tarihi eser ele geçirildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne bağlı polis ekipleri, “2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet’ suçuyla ilgili çalışma başlattı. Polis ekipleri kimlikleri tespit edilen şüphelilerin yakalanmasına yönelik Fatih ve Küçükçekmece’de 4 adrese operasyon düzenledi. 8 – 25 Ocak arasında düzenlenen operasyonlarda 6 kişi gözaltına alınırken, 931 tarihi eser ele geçirildi. Ele geçirilen eserler Emniyet Müdürlüğü’nün Vatan Yerleşkesi’nde sergilendi.

Konuyla ilgili İstanbul Emniyet Müdürü Selami Yıldız bir basın açıklaması yaptı. Yıldız, “İstanbul Emniyet Müdürlüğümüzün Kaçakçılık Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerimizin yapmış olduğu çalışmalarda kültür ve tabiat varlıkları kanununa aykırı suçlardan 4 adrese, Küçükçekmece ve Fatih ilçemizde 4 adrese operasyon gerçekleştirilmiş, 6 şahıs gözaltına alınmış, 931 objeye el konulmuştur. Bu el konulan objeler, İstanbul Ayasofya Müzesi Müdürlüğü’ne, İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü’ne, Resim Heykel Müzesi Müdürlüğü’ne Milli Saraylara bağlı ve Türk İslam Eserleri Müzesi Müdürlüğü’ne teslim edilecektir” dedi.

Hz. İsa ve Hz. Meryem ikonaları ele geçirildi

Operasyonlar sırasında yapılan aramalarda, 13.yüzyıl Anadolu Selçuklu dönemine tarihlendiği düşünülen Aslan ve Güneş Tasviri damgası bulunan Gümüş malzemeden imal edilmiş 81 adet sikke, Anadolu’daki illerde ve İstanbul’da kiliselerde ayin ve ibadet amacıyla kullanılan ve buralardan farklı zaman ve şekillerde çalındığı düşünülen üzerinde Hz. İsa, Hz. Meryem ve Hristiyanlık dönemine ait aziz ve azizelerin resmedildiği ahşap ve gümüş kaplamalı 184 adet ikona ele geçirildi.

Ele geçirilen tarihi eserler arasında; Osmanlı İmparatorluğu Batılılaşma Dönemine ait olduğu değerlendirilen cami ve medreseler başta olmak üzere dini yapılardan sökülmüş, vakıf eseri olarak tescillenmiş olabileceği değerlendirilen ibadethanelerden çalınma ve sökülerek elde edilen 35 adet taşınmaz karo parçası, Roma İmparatorluk ve Yunan İmparatorluk dönemlerine ait olan antik şehirlerden çalındığı düşünülen 1 adet mermer Heykel bacağı, Bizans İmparatorluk Dönemine ait olduğu değerlendirilen lahit mezarların içerisinde bulunan 7 adet cam süs eşyası da bulunuyor.

Operasyonlarda ele geçirilen toplam 931 tarihi eser İstanbul Emniyet Müdürlüğü Vatan Yerleşkesi’nde sergilendi. Operayonlarda yakalanan 6 kişinin emniyetteki işlemlerinin sürdüğü öğrenildi. (DHA)

 


Baletler neden paytak yürür ve neden pointe çıkmaz?



Günün öne çıkan haberleri

TIKLAYIN | Osman Kavala’dan Ayşe Barım açıklaması

TIKLAYIN | 16 gündür aranıyordu; “Oflu Mert”in öldürülüp ormana gömüldüğü ortaya çıktı

TIKLAYIN | Kulis: Kayyımlar ve İmamoğlu’na soruşturmalar AKP’de endişe yarattı; partinin önde gelenleri Erdoğan’ın kapısını çaldı

TIKLAYIN | Colani: Türkiye’nin PKK varlığıyla ilgili büyük endişeleri var, Suriye’nin komşu ülkelere zarar veren bir alan olmayacağına dair söz verdik

TIKLAYIN | Türkiye’de ikâmet eden yabancıların sayısı açıklandı: Suriyeliler ve Afganlar kaçıncı sırada?

Related Posts

Senegal’de Başbakan ve Cumhurbaşkanı arasında siyasi kriz

Senegal’de Başbakan Ousmane Sonko, Cumhurbaşkanı Bassirou Diomaye Faye’ı ülkede otorite boşluğu oluşturmakla uçladı. Başbakan Sonko, partisi PASTEF’in bir toplantısında, ABD Başkanı Donald Trump’ın 5 Afrika ülkesiyle düzenlediği mini zirve dolayısıyla ülke dışında bulunan Faye’a sert eleştirilerde bulundu.

Papağan operasyonu: Nesli tehlike altında olan Ara Macao papağanı Aksaray’da bir restoranda bulundu

Doğanın ve hayvanların korunması amacıyla birçok faaliyet yürüten Aksaray Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekipleri, yaptığı çalışmalarda Paşacık Mahallesi Atatürk Bulvarı üzerinde bulunan bir restoranda, bulundurulması, beslenmesi, ticareti …

Erdoğan’ı kızdıracak anket! İmamoğlu makası açtı, farkı 15’e çıkardı

Ank-Ar’ın yaptığı son ankette tutuklu İBB Başkanı İmamoğlu’nun, Erdoğan’la arasındaki farkı yüzde 15’e çıkardığı görüldü.

İmamoğlu’ndan dikkat çeken Ümit Özdağ açıklaması

Tutuklu İBB Başkanı ve CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu sosyal medya hesabından Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ hakkında önemli bir mesaj yayınladı

Kaza sonrası ortalık savaş alanına döndü! Çok sayıda yaralı ve gözaltı var

Gaziantep’te, 3 otomobilin karıştığı zincirleme kaza sonrası kavga çıktı. Sopa, yumruk ve kaldırım taşlarıyla birbirine saldıran ve bölgeye gelen polis ekiplerinin havaya uyarı ateşi açarak sonlandırdığı kavgada 6 kişi yaralandı, 12 kişi gözaltına alındı.

Türkiye her 4 saatte bir sallandı: İşte en çok deprem olan iller…

Türkiye’de 2025’in ilk yarısında 18 binin üzerinde deprem meydana geldi. Türkiye’de ortalamanın üzerinde olan bu veriyle her 4 saatte 1 sarsıntı yaşandı. Buna göre, en çok deprem olan iller de belli oldu.