İstanbul’un 10 yıllık kentsel büyümesi incelendi; “Şehir baştan aşağı adeta yeniden yaratılmış”

İstanbul’un 10 Yıllık Kentsel Büyümesi Radar Uydularıyla İncelendi

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Geomatik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu ve ekibi, radar uydularından elde ettikleri verilerle geliştirdikleri Küresel Yer İzleme Sistemi sayesinde İstanbul’un 2014 yılından bu yana olan kentsel büyümesini detaylı bir şekilde inceledi. Kutoğlu, yaptıkları inceleme sonucunda şehrin büyük bir değişim geçirdiğini belirterek, “Genellikle kıyı alanları muhafaza edilmiş, ancak şehrin kuzey bölgesinde büyük bir büyüme gözlemledik. Son 10 yılda şehir neredeyse tamamen yeniden şekillendirilmiş durumda” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, radar uydu verilerini kullanarak geliştirdikleri Küresel Yer İzleme Sistemi ile İstanbul’un 2014 yılından bu yana olan kentsel büyümesini detaylı bir şekilde incelediklerini belirtti. Kutoğlu, “Radar uyduları dünya etrafında her 12 günde bir tur atıyorlar. Bu sayede topladığımız verileri gerçek zamanlı olarak analiz edebiliyoruz. Bu uygulama sayesinde, şehirlerimizde ve bölgelerde meydana gelen değişimleri detaylı bir şekilde gözlemleyebiliyoruz” dedi.

Kırmızı İşaretli Alanlar Değişime Uğramış

Kutoğlu, kullandıkları radar uydularının 2014 yılından itibaren veri toplamaya başladığını ve bu nedenle geliştirdikleri uygulama ile İstanbul’un son 10 yıllık kentsel büyümesini analiz ettiklerini vurguladı. Kutoğlu, “Kırmızı işaretli alanlar, 2014 yılından sonra değişime uğramış bölgeleri gösteriyor. Bu alanlar park, bahçe, yeni bina inşaatı veya mevcut binaların dönüşümü gibi değişiklikleri temsil ediyor. Uygulamamız sayesinde her türlü değişimi detaylı bir şekilde gözlemleyebiliyoruz. İstanbul’un metropol alanında büyük bir kentsel dönüşüm yaşandığı görülüyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.

“Son 10 Yılda Yüzde 75’lik Değişim”

Kutoğlu, özellikle yoğun değişim gözlemlenen bölgelerde, genellikle kıyı kesimleri hariç, şehrin geri planda genişlediğini belirtti. Yapılan analizde İstanbul’un metropol alanında son 10 yılda yaklaşık yüzde 75’lik bir değişim yaşandığını ortaya koyduklarını ifade eden Kutoğlu, “Yeni yolların, havaalanlarının, köprülerin ve barajların yanı sıra konut alanlarındaki değişimleri net bir şekilde gözlemliyoruz. Genellikle kıyı bölgeleri aynı kalsa da şehir, kuzey bölgesine doğru genişlemiş durumda. İstanbul’da büyük bir kentsel dönüşüm yaşanıyor” şeklinde konuştu. (DHA)

Kuantum bilgisayarlar tüm şifreleri kırabilir mi? – Prof. Zafer Gedik anlatıyor

___________________________________________________________________________________

Related Posts

Zuckerberg’den 100 milyon dolarlık maaş: WhatsApp’tan iş teklif ediyor

Meta CEO’su Mark Zuckerberg, şirketindeki yapay zeka krizine çözüm ararken doğrudan devreye girdi. Dünyanın en zengin adamlarından biri olan Zuckerberg, işe almak istediği kişilere WhatApp mesajları göndererek yüklü paralar teklif ediyor.

Xbox uygulaması artık diğer platformlardan oyun açmanıza izin veriyor

Microsoft’un imza attığı yeni oyun arayüzü, Steam ve Epic gibi diğer platformlarla bütünleşik çalışacak.

Beyninizin gizli ritmi zekanızı ele veriyor

Zeka, beyninizin içsel uyumu ve görevler arasında ne kadar hızlı senkronize olabildiğiyle de ilişkili olabilir. Almanya’daki Johannes Gutenberg Üniversitesi’nden psikolog Anna-Lena Schubert ve ekibinin yürüttüğü yeni bir araştırma, beynin theta bağlantısı adı verilen gizli ritminin, bilişsel yeteneklerle güçlü şekilde bağlantılı olduğunu ortaya koydu.

OpenAI CEO’sundan tepki çeken açıklama

OpenAI CEO’su Sam Altman’ın yapay zekanın çocukların gelecekteki eğitimi ve zekası üzerindeki potansiyel etkisi hakkındaki görüşleri sosyal medyada kavga başlattı.

Hobi olarak yapsanız bile yeterli! Bunama riskini yüzde 40 azaltıyor

Yeni bir araştırmaya göre, orta yaşlarda düzenli olarak bisiklet süren kişilerin, özellikle genç yaşta ortaya çıkan bunama riskini önemli ölçüde azalttığı belirlendi.

Neden mutluluktan ağlarız?

Ağlamak, duygusal yüklenmeye karşı karmaşık bir biyolojik tepki. Ayrıca, iyi duygularla kötü duygular arasında bir ayrım yapmıyor