Macron da Trump’ın planına karşı çıktı: Gazze boş bir arazi değil

ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze ile ilgili sözlerine ilişkin Fransa ve Çin’den açıklama geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, CNN televizyonuna verdiği demeçte, Trump’ın Gazze’yi ‘devralma’ planına ilişkin olarak, “Gazze boş bir arazi değil, 2 milyon insanın yaşadığı topraklar” ifadelerini kullandı. Çin Dışişleri Bakanlığı da “Filistin halkının zorla yerinden edilmesine karşıyız” açıklamasını yaptı.

MACRON: EN İYİ ÇÖZÜM EMLAK OPERASYONU DEĞİL, SİYASİ OPERASYON

AA’nın aktardığına göre, ABD Başkanı’nın planına karşı çıkan Macron, “Gazze, boş bir arazi değil, 2 milyon insanın yaşadığı topraklar. 2 milyon insana, ‘Tamam şimdi tahmin edin ne olacak? Buradan gideceksiniz.’ diyemezsiniz” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Macron, “En iyi çözüm emlak operasyonu değil, siyasi operasyon” diyerek, Gazze’deki durumun bir yıldır herkes için vahim olduğunu dile getirdi.

‘NETANYAHU’YA HEMFİKİR OLMADIĞIMI HER ZAMAN DİLE GETİRDİM’

Emmanuel Macron, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’ya Gazze’de başlatılan operasyonlarla ilgili aynı fikirde olmadığımı her zaman dile getirdim çünkü bazen sivilleri de hedef alan bu kadar büyük çaplı operasyonların doğru yanıt olduğunu bir an bile düşünmüyorum.”

Macron, Hamas ile İsrail arasındaki ateşkesin muhafaza edilmesi ve insani operasyonların yeniden yapılması gerektiğinin altını çizdi.

‘Filistinlilerin bir devlete sahip olma isteğine saygı duyulması gerektiğini’ vurgulayan Macron, Ürdün’e ve Mısır’a da saygı gösterilmesi gerektiğini belirtti.

ÇİN: GAZZE FİLİSTİNLİLERE AİTTİR

ABD Başkanı Trump, 4 Şubat’ta Beyaz Saray’da kabul ettiği İsrail Başbakanı Netanyahu ile düzenlenen ortak basın toplantısında, ABD’nin Gazze Şeridi’ni devralacağını söylemişti. Gazze’nin artık tamamen bir yıkım alanı olduğunu savunan Trump, Gazze’deki Filistinlilerin başta Mısır ve Ürdün olmak üzere komşu ülkelerde inşa edilecek yeni yerleşim yerlerine gitmelerinin çok daha iyi olacağını savunmuştu. ABD Başkanı, Filistinlilerin Gazze’den ayrılmaktan başka seçeneklerinin olmadığını da iddia etmişti.

Bu açıklamalara Çin’den de yanıt geldi. Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Gazze, Filistinlilere aittir ve Filistin topraklarının ayrılmaz parçasıdır. Filistin halkının zorla yerinden edilmesine karşıyız” ifadeleri kullanıldı.

İSRAİL’DEN REFAH’A İHA SALDIRISI: 1 ÖLÜ

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları’nın İsrail’in 19 Ocak’ta yürürlüğe giren ateşkes ve rehine takası anlaşmasını ihlal ettiği gerekçesiyle cumartesi günü yapılacak rehine takasının altıncı turunu askıya alması sonrası ABD ve İsrail’den yapılan açıklamalarda, tüm rehinelerin cumartesiye kadar serbest bırakılmaması halinde ateşkes anlaşmasının iptal edileceğine ve saldırıların yeniden başlayacağına işaret edilmişti.

Gazze’de ateşkes sürerken, İsrail güçleri Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentinde düzenledikleri bir saldırıda bi kişiyi öldürdü. Haaretz gazetesinin haberine göre, İsrail ordusu, bir ‘insansız hava aracı (İHA) ile uğraşan iki kişinin’ hedef alındığını doğrularken, Filistin basınına yansıyan haberlerde, İsrail’in Refah’ın doğusuna yönelik İHA saldırısında bir kişinin hayatını kaybettiği, çok sayıda kişinin yaralandığı bilgisi verildi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Related Posts

NATO’dan İsrail saldırısı açıklaması: Tek taraflı eylem!

NATO’dan İsrail saldırısı açıklaması: Tek taraflı eylem!

CHP’li Namık Tan’dan dikkat çeken yorum: İsrail ABD’ye rağmen mi saldırdı?

CHP Dışişleri Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Namık Tan, İsrail’in İran’a yönelik saldırısının ABD yönetiminin uyarısına rağmen yapıldığını belirterek “Ankara’nın soğukkanlı davranması, söylem şehvetine kapılmaması gerekir” dedi.

İsrail, İran’ın nükleer tesislerine saldırdı | İran dinî lideri Hamaney’den açıklama: Siyonist rejim kendisine acı bir akıbet hazırladı

İsrail, İran’ın nükleer tesislerine saldırdı | İran dinî lideri Hamaney’den açıklama: Siyonist rejim kendisine acı bir akıbet hazırladı

Zelenski’den Rusya’ya yaptırım açıklaması: Trump ile görüşmek istiyorum

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Kanada’da düzenlenecek G7 Liderler Zirvesi kapsamında ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya’ya karşı yaptırımlar hakkında görüşmek istediğini söyledi.

İlkokul öğrencileri dehşeti yaşadı: 5 öğrenci hastaneye kaldırıldı

Samsun’un Atakum ilçesinde düzenlenen bilim fuarı etkinliğinde sahne arkasındaki pankartın devrilmesi sonucu 5 ilkokul öğrencisi yaralandı.

Mansur Yavaş müjdeyi duyurdu!

ABB Başkanı Mansur Yavaş, Dikimevi-Natoyolu Metro Hattı’nın temel atma töreninin yarın yapılacağını duyurdu.