Meclis’te oluşturulan komisyon bir ayı aşkın süre geçmesine karşın hâlâ çalışmalarına başlayamadı: Tarım ‘bitkisel’ hayatta!

Türkiye Tarım Sektöründe İthalata Dayalı Politikayla Zor Günler Yaşıyor

AKP iktidarı öncesinde kendi kendine yeterli bir tarım ülkesi olan Türkiye, son 23 yılda birçok üründe net ithalatçı konumuna geldi. Ukrayna gibi savaş koşullarındaki ülkelerden buğday, mısır ve benzeri ürünleri ithal etmek zorunda kalan Türkiye, ithalata dayalı tarım politikası nedeniyle çiftçilerini soğuttu. Bu durum gıda enflasyonunda OECD ülkeleri arasında zirveye çıkmasına da neden oldu.

Çiftçiler Zor Durumda

Zaten yüksek maliyetlerle mücadele eden çiftçilere bir de nisan ayındaki zirai don vurdu. Bu felaketin ardından TBMM’de araştırma komisyonu kuruldu, ancak komisyon hala çalışmalarına başlayamadı. CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, meyvecilik ve bitkisel üretim gibi alanları etkileyen zirai don felaketinin Türkiye’nin tarım sektöründe büyük yıkıma yol açtığını söyledi.

Özel Düzenlemeler Şart

Aygun, iklim değişikliğine bağlı olarak artan doğal felaketler göz önüne alındığında, çiftçilerin gerçek desteklere ihtiyacı olduğunu belirtti. Önerileri arasında çiftçilerin borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi, TARSİM’in yeniden yapılandırılması ve çiftçiye ürün bazında destek sağlanması gibi maddeler yer alıyor.

Çiftçilerin Durumu Kritik

Aygun, tarımdaki krizi şu verilerle açıkladı: AKP iktidara geldiğinde 41 milyon 196 bin hektar tarım alanı bulunurken, bu alan 23 yılda 38 milyon 619 bin hektara geriledi. Çiftçi sayısının düşüşü ve borçların artışı sektörü olumsuz etkiliyor. Çiftçilerin borçlarının yeniden yapılandırılması ve destekleme politikalarının değiştirilmesi acil bir durum arz ediyor.

Related Posts

Hayrabolulu çiftçiler dert yandı: Biz traktörün kontağını kapattıktan sonra bu işi yapacak kimse yok

Hayrabolulu çiftçiler, girdi maliyetlerinin yüksekliği, yakıt fiyatlarının sürekli artışı ve mali desteklerin azalması nedeniyle şikâyetlerini ANKA Haber Ajansı aracılığıyla dile getirdi. Fahrioğlu köyündeki Ahmet ve Nezih Aydın kardeşler, “Her sene …

İstanbul’daki fabrikasını sattı, Türkiye’den ayrıldı!

Avusturya merkezli ambalaj devi Rondo, ekonomik belirsizlik, yüksek enflasyon ve artan sendikal talepler nedeniyle Türkiye’den çekilme kararı aldı; kaynaklarını Avrupa’daki tesislerine kaydıracak.

Dünyanın en pahalı evini bir Türk satın aldı: 130 milyon dolar verdi

2025 yılı itibarıyla Türklerin yurt dışından aldığı gayrimenkul sayısı, ilk kez yabancıların Türkiye’deki alımlarını geçti. Üstelik dünyanın en pahalı dairesi, 130 milyon dolara bir Türk milyarder tarafından satın alındı.

Tarım Bakanlığı sahtecilik yapanları açıkladı: Kıyma ve sucukta pes dedirten yöntem

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda güvenliğini tehdit eden taklit ve tağşişli ürünlerle mücadele kapsamında denetimlerini sürdürüyor. Bakanlık taklit ve tağşiş yapılan gıdalar listesini güncelledi.

Ekonomik belirsizlikler sürüyor: O merkez bankası faizi sıfıra indirdi!

İsviçre Merkez Bankası, enflasyondaki düşüş ve küresel belirsizlikler nedeniyle faiz oranını sıfıra çekti. Para politikasındaki bu adım, ekonomik dengeleri yeniden şekillendirme sinyali veriyor.

Bakan Yumaklı, yaralı tay “Nazlı” için yapılan yardım çağrısını karşılıksız bırakmadı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Nazlı” adını verdiği yaralı tayının tedavisi için kendisinden yardım isteyen 8 yaşındaki Eyüphan Acar’ın çağrısını karşılıksız bırakmayarak, tayın sağlığına kavuşmasını sağladı.