NATO Genel Sekreteri Rutte gündemi değerlendirdi: ‘En doğrudan tehdit Rusya’

Rutte, Brüksel’deki NATO Karargahında gerçekleştirilen iki günlük NATO Dışişleri Bakanları toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi. ABD Başkanı Donald Trump’ın ek gümrük vergisi kararını yorumlayan Rutte, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun ABD’nin NATO’ya bağlılığı konusunda net mesaj verdiğini ifade etti. Rutte, toplantıda, “Avrupa ve Kanada’nın ortak güvenliği için daha fazla sorumluluk üstlenmesi ve savunma harcamalarını artırmaya devam etmesi yönündeki beklentilerin” görüşüldüğünü bildirdi.

Rutte, NATO’nun genişleme politikasına da değinerek, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki ülkelerle savunma iş birliği yapılabileceğini ancak bunun ittifakın bu bölgelere genişleyeceği anlamına gelmediğini vurguladı. Rusya’nın NATO’ya “en doğrudan tehdit olduğunu” savunan Rutte, devlet ve devlet dışı aktörlerden gelen tehditlere de dikkat çekti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’da ateşkes konusundaki tutumuna ilişkin soruya yanıt veren Rutte, şunları belirtti:

“ABD yönetimi ve Başkan Trump, tıkanıklığı kırdı ve görüşmeleri başlattı. Bence, bu adım çok kararlı ve aynı zamanda çok bilinçli atılmış bir adımdı. Bu açık bir şekilde, artık topun Rusya’nın sahasında olduğu anlamına geliyor. Neler olacağını görmek gerekiyor. Brüksel’den yapacağım yorumlarla, bu görüşmelere müdahale etmek istemiyorum. Bu nedenle de nasıl gelişeceğini bekleyip göreceğiz.”

“NATO’YA İHTİYAÇ HER ZAMANKİNDEN FAZLA”

‘Dünya daha tehlikeli bir hale geldikçe NATO’ya olan ihtiyacın her zamankinden daha fazla ortaya çıktığını’ vurgulayan Rutte, şunları dile getirdi:

“Avrupa ve Kanada’nın ortak güvenliğimiz için daha fazla sorumluluk üstlenmesi ve savunma harcamalarını artırmaya devam etmesi yönündeki beklenti dile getirildi. Güvenliğimize yönelik gerçek tehditlerle karşı karşıyayız. En doğrudan olan tehdit, Rusya’dan geliyor. Fakat yalnız Rusya değil, devlet ve devlet dışı aktörlerden gelen tehditler de mevcut. Kuzey bölgesinde, güneyde, Doğu kanadında ve siber alanda.”

‘GEÇMİŞTE DE FARKLI GÖRÜŞLER OLDU’

Gazetecilerin ABD’nin uyguladığı tarifeler ve NATO üyeleri arasında bir ticaret savaşı yaşandığı yönündeki ısrarlı sorularına cevap veren Rutte, ABD’nin uyguladığı tarifelerin NATO anlaşmasını ihlal etmediğini söyledi.

Rutte, toplantıda ABD Dışişleri Bakanı Rubio’nun ABD’nin NATO’ya bağlılığı konusunda net bir mesaj verdiğini bildirerek, şu ifadeleri kullandı:

“Bunların (ek tarifelerin) 2. maddeyi ihlal ettiğini düşünmüyorum. Geçmişte de farklı görüşlerin olduğu, tarifeler üzerinden tartışmaların yaşandığı pek çok örnek gördük. Bunlar daha önce de oldu ve hiçbir zaman 2. maddenin ihlali olarak değerlendirilmedi.”

Konuşmasında ayrıca bugün NATO’nun kuruluş yıl dönümüne de değinen Rutte, şunları sözlerine ekledi:

“76 yıl önce, 12 ülke bu ittifakı kuran anlaşmayı imzalamak üzere bir araya geldi. Müttefikler, yıllar boyunca, birlikte çalışarak, güç yoluyla güvenliği tesis etti. Son iki günde duyduklarım, bu başarının gelecekte de sürdürülmesi yolunda emin adımlarla ilerlediğimizi ortaya koyuyor.”

 

Related Posts

NATO’dan İsrail saldırısı açıklaması: Tek taraflı eylem!

NATO’dan İsrail saldırısı açıklaması: Tek taraflı eylem!

CHP’li Namık Tan’dan dikkat çeken yorum: İsrail ABD’ye rağmen mi saldırdı?

CHP Dışişleri Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Namık Tan, İsrail’in İran’a yönelik saldırısının ABD yönetiminin uyarısına rağmen yapıldığını belirterek “Ankara’nın soğukkanlı davranması, söylem şehvetine kapılmaması gerekir” dedi.

İsrail, İran’ın nükleer tesislerine saldırdı | İran dinî lideri Hamaney’den açıklama: Siyonist rejim kendisine acı bir akıbet hazırladı

İsrail, İran’ın nükleer tesislerine saldırdı | İran dinî lideri Hamaney’den açıklama: Siyonist rejim kendisine acı bir akıbet hazırladı

Zelenski’den Rusya’ya yaptırım açıklaması: Trump ile görüşmek istiyorum

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Kanada’da düzenlenecek G7 Liderler Zirvesi kapsamında ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya’ya karşı yaptırımlar hakkında görüşmek istediğini söyledi.

İlkokul öğrencileri dehşeti yaşadı: 5 öğrenci hastaneye kaldırıldı

Samsun’un Atakum ilçesinde düzenlenen bilim fuarı etkinliğinde sahne arkasındaki pankartın devrilmesi sonucu 5 ilkokul öğrencisi yaralandı.

Mansur Yavaş müjdeyi duyurdu!

ABB Başkanı Mansur Yavaş, Dikimevi-Natoyolu Metro Hattı’nın temel atma töreninin yarın yapılacağını duyurdu.