Öksürük sesinden üretti: Ne işe yaradığı gündem oldu

Yapay Zeka Destekli Yazılım Solunum Yolu Hastalıklarını Teşhis Edebilecek

Üniversiteden bir grup uzman, insan seslerini matematiksel verilere dönüştürerek solunum yolu hastalıklarını teşhis edebilecek bir yazılım geliştirmek için çalışmalarına başladı.

Bir yıldan fazla süren araştırmada, 75 kişinin öksürük sesleri matematiksel verilere ve grafiklere dönüştürüldü. Bu veriler, derin öğrenme yöntemiyle KOAH, astım, bronşit, üst solunum yolu enfeksiyonları, zatürre, reflü gibi hastalıkların öksürük seslerini tanımlayabilen yapay zekaya öğretildi.

Kontrol öksürüğünü de tanıyabilen ve hastalıkları yüzde 91 oranında doğru teşhis edebilen bu yazılım projesi, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer bulundu.

Proje TÜBİTAK Desteğiyle Geliştirilecek

Hitit Üniversitesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Emre Demir, çalışmalarıyla ilgili olarak, öksürük sesiyle ilgili birçok parametre elde ettiklerini ve bu verileri analiz etmek için uygun hale getirdiklerini belirtti.

Demir, yapay zekaya öğrettikleri veriler sayesinde KOAH, astım, bronşit, üst solunum yolu enfeksiyonları, zatürre, reflü gibi hastalıkları öksürük sesinden teşhis edebildiklerini açıkladı.

Ayrıca, projenin bir sonraki aşamasında, mobil bir uygulama geliştirerek hastaların kendi kendilerine doğrudan solunum yolu teşhisi koymalarını hedeflediklerini belirtti.

Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğretim Üyesi Büşra Durak ise öksürüğün göğüs hastalıkları polikliniğine en sık başvuru nedenlerinden biri olduğuna dikkat çekerek, farklı öksürük tiplerinin farklı hastalıklar hakkında ipucu verdiğini söyledi.

Gastroenteroloji kliniğinden uzman doktor İbrahim Durak da reflünün kronik öksürüğün üçüncü en yaygın neden olduğunu belirtti ve öksürük sesiyle teşhis koyma imkanı sağlayacak bu projeden heyecan duyduğunu ifade etti.

Related Posts

Çene kemiğinizi korumak istiyorsanız bu ilaçlara dikkat!

Prof. Dr. Nuray Yılmaz Altıntaş, osteoporoz tedavisinde yaygın şekilde kullanılan bazı ilaçların ağız ve çene sağlığı üzerinde ciddi yan etkiler yaratabileceği uyarısında bulundu. Kemik erimesi tedavisi gören hastalara önemli önerilerde bulundu.

Metabolizmanızın gücü, hamile kalındığınız aya mı bağlı?

Japonya’da yapılan kapsamlı bir araştırma, metabolizmamızın sadece yediğimiz yiyeceklere veya ne kadar hareket ettiğimize değil, dünyaya gelmemize neden olan sürecin yılın hangi dönemine denk geldiğine de bağlı olabileceğini ortaya koydu. Araştırmaya göre, kış aylarında başlayan gebeliklerle dünyaya gelen bireylerde, vücudu sıcak tutan ve fazla enerjiyi yakan kahverengi yağ dokusu daha aktif oluyor.

Obezite iğnelerinin yan etkileri: Bırakılınca kilolar geri dönüyor

Zayıflatıyor ama kusturuyor. İştahı bastırıyor ama kası eritiyor. Etkiyi anlatan çok, bedeli konuşan az. TikTok’ta ince bedenler, gerçekte boşalan mideler, yıpranan sinir sistemleri… İlacı bırakanların % 70’i eskiye geri dönüyor.

Böbrek hastalığının sessiz belirtilerine dikkat!

İzmir’den Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Mansur Kayataş, kronik böbrek hastalığının belirtilerine ve risk faktörlerine dikkat çekerek, sağlıklı yaşam tarzı ve erken tanının hastalığın ilerlemesini büyük ölçüde yavaşlatabileceğini vurguladı.

Yılan sokmasına karşı “bilinçli ve sakin davranma” uyarısı

Yılan sokmasına karşı “bilinçli ve sakin davranma” uyarısı

Minik bir sararma, büyük bir tehlikenin habercisi olabilir!

Gözlerde ve ciltteki sararma hafife alınmamalı. Yenidoğan sarılığı fark edilmezse, bebeğin beyninde geri dönüşü olmayan sorunlara neden olabilir. Yenidoğan Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Öktem ebeveynlere kritik uyarılarda bulundu.