Rahmi M. Koç Müzesi’ne Yeni Eserler

Türkiye’nin İlk Sanayi Müzesi Rahmi M. Koç Müzesi, Koleksiyonunu Zenginleştiriyor

Sanayi, iletişim ve ulaşım alanlarındaki tarihi gelişmeleri bünyesinde barındıran Türkiye’nin ilk sanayi müzesi Rahmi M. Koç Müzesi, 20 binden fazla objeden oluşan koleksiyonunu yeni eklemelerle güçlendirmeye devam ediyor.

Müzeden yapılan açıklamaya göre, Alman donanmasında görev yapmış Emden F 210 firkateynine ait radar ekranı, 19. yüzyıldan kalma pirinç teodolit, 1930’larda üretilen taksimetre, 1880’lerden kalma bir buhar makinesinin çalışan modeli ve ses heykeli gibi özel parçalar, 2024 yılında müzenin kalıcı koleksiyonuna eklenmiştir.

Koleksiyona dahil edilen objeler, müzenin atölyesinde restore edildikten sonra ziyaretçilere sergilenmeye başlanmıştır.

Radar Ekranı

Almanya menşeli Signaal markalı radar ekranı, 1983-2013 yılları arasında Alman donanmasında hizmet vermiş Emden F 210 firkateyninde kullanılmıştır. Firkateynde kullanılan radar sistemleri, gemilerin güvenliğini sağlamak için korsan gemilerinin izlenmesine ve takibine yardımcı olmaktadır. Bu özel radar ekranı şimdi müzenin Denizaltı Sergi Salonu’nda ziyaretçilere sunulmaktadır.

Pirinç Teodolit

Mühendislik, haritacılık ve inşaat projelerinde kullanılan açı ölçüm cihazı teodolit, 19. yüzyılın sonlarında İngiliz optik cihaz üreticisi E. R. Watts & Son tarafından üretilmiştir. Hassas ölçümler alınmasını sağlayan bu obje, Mustafa V. Koç Binası’ndaki Bilimsel Aletler vitrininde görülebilir.

TAXI BB Taksimetre

1930’lu yıllarda üretilen bu mekanik taksimetre, şehir hayatının dinamizmini ve ulaşımın tarihsel evrimini yansıtmaktadır. Fransa’da üretilen bu özel taksimetre, Tersane Erdoğan Gönül Galerisi’nde ziyaretçileri beklemektedir.

Ses Heykeli

Prof. Dr. Yusuf Kemal Kemaloğlu ve Prof. Dr. Güven Mengü tarafından tasarlanan ses heykeli, müzenin 30. yıl dönümünü kutlamak için yapılan bir sergi sonrasında Rahmi M. Koç Müzesi’ne hediye edilmiştir. Heykel, Rahmi M. Koç Galeri’de ziyaretçilere sunulmaktadır ve müzenin zengin koleksiyonuna değer katmaktadır.

Related Posts

Senegal’de Başbakan ve Cumhurbaşkanı arasında siyasi kriz

Senegal’de Başbakan Ousmane Sonko, Cumhurbaşkanı Bassirou Diomaye Faye’ı ülkede otorite boşluğu oluşturmakla uçladı. Başbakan Sonko, partisi PASTEF’in bir toplantısında, ABD Başkanı Donald Trump’ın 5 Afrika ülkesiyle düzenlediği mini zirve dolayısıyla ülke dışında bulunan Faye’a sert eleştirilerde bulundu.

Papağan operasyonu: Nesli tehlike altında olan Ara Macao papağanı Aksaray’da bir restoranda bulundu

Doğanın ve hayvanların korunması amacıyla birçok faaliyet yürüten Aksaray Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekipleri, yaptığı çalışmalarda Paşacık Mahallesi Atatürk Bulvarı üzerinde bulunan bir restoranda, bulundurulması, beslenmesi, ticareti …

Erdoğan’ı kızdıracak anket! İmamoğlu makası açtı, farkı 15’e çıkardı

Ank-Ar’ın yaptığı son ankette tutuklu İBB Başkanı İmamoğlu’nun, Erdoğan’la arasındaki farkı yüzde 15’e çıkardığı görüldü.

İmamoğlu’ndan dikkat çeken Ümit Özdağ açıklaması

Tutuklu İBB Başkanı ve CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu sosyal medya hesabından Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ hakkında önemli bir mesaj yayınladı

Kaza sonrası ortalık savaş alanına döndü! Çok sayıda yaralı ve gözaltı var

Gaziantep’te, 3 otomobilin karıştığı zincirleme kaza sonrası kavga çıktı. Sopa, yumruk ve kaldırım taşlarıyla birbirine saldıran ve bölgeye gelen polis ekiplerinin havaya uyarı ateşi açarak sonlandırdığı kavgada 6 kişi yaralandı, 12 kişi gözaltına alındı.

Türkiye her 4 saatte bir sallandı: İşte en çok deprem olan iller…

Türkiye’de 2025’in ilk yarısında 18 binin üzerinde deprem meydana geldi. Türkiye’de ortalamanın üzerinde olan bu veriyle her 4 saatte 1 sarsıntı yaşandı. Buna göre, en çok deprem olan iller de belli oldu.