Şirket birleşme ve devralmalarında ‘imalat’ sektörü öne çıktı

2024 Birleşme ve Devralma İşlemleri Raporu: Hedef Şirketlerin Yüzde 18 Arttığı Tespit Edildi

Rekabet Kurumu’nun 2024 yılına ilişkin “Birleşme ve Devralma Görünüm Raporu”na göre, Rekabet Kurulu tarafından incelenen 131 birleşme ve devralma işleminden 2024’te hedef şirketlerin Türkiye kökenli olduğu ortaya çıktı.

Rapora göre, söz konusu yılda gerçekleştirilen bu işlemlerin hacmi bir önceki yıla kıyasla yaklaşık yüzde 18 artarak 191,9 milyar liraya yükseldi.

Yapılan analizde, kökeni Türkiye olan tüm tarafların değerinin 75 işlemde 69,6 milyar lira olduğu belirlendi. Diğer yandan, tüm tarafların yabancı kökenli olduğu 7 işlemin değeri ise 4,8 milyar lira olarak hesaplandı.

En az bir tarafta Türkiye ve yabancı kökenli şirketlerin yer aldığı 49 işlemin toplam değeri 117,5 milyar lira olarak belirlendi.

İmalat Sektöründe En Yüksek İşlem Hacmi

Raporda belirtilene göre, ana faaliyet alanlarına göre incelendiğinde, hedef şirketin Türkiye kökenli olduğu işlemlerde en yüksek işlem hacmi 54,5 milyar lira ile “imalat” sektöründe gerçekleşti. Geçen yıl bu sektörde 38 birleşme ve devralma işlemi gerçekleşti.

İmalat sektörünü sırasıyla 52,5 milyar lira ve 17 işlemle “toptan ve perakende ticaret; motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerinin onarımı”, 22,7 milyar lira ve 16 işlemle “elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı” alanları takip etti.

Faaliyet kollarının alt kategorilerine bakıldığında ise “bilgisayar programlama, danışmanlık ile ilgili faaliyetler” alanında 23 birleşme ve devralma işlemiyle en çok işlem yapılan alan oldu. Bu kategoride işlemlerin toplam değeri 9,5 milyar lira olarak gerçekleşti.

Seyahat acenteleri ve tur operatörlerinin faaliyetlerinin yer aldığı sektör ise 4 işlemle üçüncü sırayı aldı ve işlemlerin değeri 1,6 milyar lira olarak belirlendi.

12 Yıllık İnceleme

Rekabet Kurumu, 2013-2024 dönemi boyunca ortalama 226 işlemi inceledi. 2013’te 213 işlem incelenirken, 2016’da 209, 2020’de 220 işlem üzerinde çalışıldı.

İncelenen işlem sayısı 2021’de 310’a yükselirken, 2022’de 246’ya, 2023’te ise 217’ye düştü. Geçtiğimiz yıl ise Rekabet Kurumu tarafından gerçekleştirilen incelemeler, 2021 sayısını aşarak 311’e ulaştı ve bu dönemdeki en yüksek işlem rakamı olarak kayıtlara geçti.

Related Posts

Beyaz Saray rüzgârı Bitcoin’i uçurdu

Ticaret anlaşmasına dair olumlu sinyaller, kripto paralara da ivme kazandırdı. ABD-Çin ve Güney Kore temaslarından gelen haberlerle artan risk iştahı, Bitcoin’i yeniden yukarı taşıdı.

Riskli binaların yıkım ve yeniden yapımı: İşte adım adım süreç

Depreme karşı dayanıklılığı ve içinde yaşayanların can güvenliğinin olmadığı riskli yapıların tespitine yönelik işlemler 4 aşamada yapılıyor.

Kripto yatırımcıları dikkat: Bugün o işlem için son gün!

Binance TR, kullanıcılarına kimlik doğrulama işlemlerini tamamlamaları için uyarıda bulundu. Yasal düzenlemeler doğrultusunda, bugün işlemlerini tamamlamayan kullanıcıların hesapları geçici olarak durdurulacak.

Avrupa hisseleri, Çin-ABD ticaret gerginliğinin hafiflemesiyle yükseldi

ABD ile tarife restleşmesi içindeki Çin’in bazı yarı iletken kategorilerindeki ithal ürünlere getirdiği ek yüzde 125 vergiyi kaldırdığı öne sürüldü.

Haluk Görgün: 25 milyon dolarlık yeni bir açılım yapacağız

Haluk Görgün, savunma sanayisi yatırım ve geliştirme faaliyetleri programı kapsamında geçen yıl 25 firmaya 25 milyon dolar destek verdiklerini belirterek, “Aynı kapsamda 25 milyon dolarlık yeni bir açılım yapacağız.” dedi.

Bakan Uraloğlu’ndan GSM operatörleriyle toplantı sonrası açıklama: ‘Kapsama problemi yaşamadık’

İstanbul’da meydana gelen depremin ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yapılan incelemelere dair açıklamalarda bulundu. Bakan, köprülerde herhangi bir hasar tespit edilmediğini ve baz istasyonlarında kapsama sorunu yaşanmadığını belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir