Tiroidiniz alarm veriyor olabilir

Tiroid Bezi ve Hayati Rolü

Tiroid, vücuttaki organların çalışma hızını düzenleyen iki hormon üreten önemli bir bezdir. Metabolizma kontrolünden büyüme-gelişmeye, kalp fonksiyonlarından sindirime kadar birçok hayati süreci etkiler. Bu sebeple genellikle ‘vücudun orkestra şefi’ olarak adlandırılır. Ancak, hormon üretimi dengesi bozulduğunda ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.

Tiroid hastalıklarının ülkemizde yaygın olduğunu ve özellikle kadınların bu konuda dikkatli olması gerektiğini belirten İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, önemli bilgiler paylaştı. İşte detaylar:

Hassas bir denge

Tiroid bezi, boynun ön tarafında bulunan ve küçük kelebek şeklinde olan 15-20 gram ağırlığında bir bezdir. İki hormon olan T4 ve T3’ün üretiminden sorumludur. Bu hormonların salgılanmasını hipofiz bezi sağlar ve bu süreç hassas dengeler üzerinde kuruludur.

Vücuttaki görevleri

Tiroid hormonları vücuttaki pek çok sistemi etkiler. Bu hormonlar büyüme ve gelişme için gereklidir. Eksiklikleri vücut ve kemik gelişiminde gerilik, beyin ve zekâ gelişiminde engel oluşturabilir. Kalbin düzgün çalışabilmesi için de tiroid hormonları önemlidir. Aynı zamanda karbonhidrat ve yağ metabolizmasını düzenleyerek kilo kontrolüne yardımcı olurlar.

Tiroidin düzgün çalışmadığı durumlarda kadınlarda adet düzensizliği ve doğurganlık sorunları görülebilir.

Kilo veremiyorsanız dikkat!

Tiroid hastalıkları birçok belirtiyle kendini gösterir ancak pek fark edilemez. Hipotiroidi durumunda kilo alma, yorgunluk, halsizlik, kabızlık gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Hipertiroidide ise çarpıntı, kilo kaybı, terleme gibi belirtiler görülebilir.

Kan testiyle tiroid hastalıkları kolaylıkla teşhis edilebilir ve erken tedavi ile düzeltilebilir.

Risk faktörleri

  • Hipotalamus ve hipofiz bezini etkileyen hastalıklar
  • Hormonal bozukluklar
  • Stres
  • İyot eksikliği
  • Hormonların etkisiz hale gelmesi
  • İleri yaş

Haşimoto tiroidi

Kadınlarda sık görülen bir hastalıktır ve tedavisinde tiroid hormonları kullanılması önemlidir.

Guatr hastalığı

Tiroid bezinin büyümesi durumudur ve nedenleri arasında iyot eksikliği, hormon dengesizlikleri bulunur.

Graves hastalığı

Hipertiroidiye neden olan kronik bir hastalıktır ve kalp sağlığını etkileyebilir.

Tiroid nodülleri

Tiroid bezindeki anormal yumrulardır ve hipertiroidiye sebep olabilirler.

Tiroid kanseri

Tiroid bezindeki hücrelerin kansere dönüşmesidir ve erken teşhis tedavide başarı oranını artırır.

Related Posts

10 bin adımı unutun: Sağlıklı bir yaşam için günde kaç adım yeterli?

Lancet Public Health dergisinde yayımlanan kapsamlı bir araştırma, günde 7 bin adım yürümenin beyin fonksiyonlarını artırabileceğini ve birçok hastalığa karşı koruma sağlayabileceğini ortaya koydu.

Tüp bebekte başarı için uzmanından ipuçları

Tüp bebekte başarı için uzmanından ipuçları

İdrar şikayetiyle gitti testisinden dev tümör çıktı!

Kahramanmaraş’ta bir hasta, idrar şikâyetiyle başvurduğu hastanede yapılan muayene sonucu testisinde 20 santimetrelik tümörle karşılaştı. Tümör, yapılan ameliyat ile hastadan alındı. Uzmanlar, geç kalınan bu tür vakaların önlenmesi için erkeklerin kendilerini düzenli olarak muayene etmeleri ve utanmadan doktora başvurmaları gerektiğini söylüyor.

İşte domatesteki pestisitten kurtulmanın en etkili yolu

Yaz sofralarının baş tacı domatesi yıkarken sandığınızdan daha büyük hatalar yapıyor olabilirsiniz; işte domateslerinizin üzerindeki pestisitleri arındırmak için en etkili yöntem.

Adli Tıp Teknikeri Kontenjanı Açılmalı

Adli tıp teknikeri kontenjanı açılmalı ! CHP Ankara Milletvekili Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Dr Aylin Yaman bu konuda önerge verdi. 

Çene kemiğinizi korumak istiyorsanız bu ilaçlara dikkat!

Prof. Dr. Nuray Yılmaz Altıntaş, osteoporoz tedavisinde yaygın şekilde kullanılan bazı ilaçların ağız ve çene sağlığı üzerinde ciddi yan etkiler yaratabileceği uyarısında bulundu. Kemik erimesi tedavisi gören hastalara önemli önerilerde bulundu.