Türkiye’nin Biyoteknoloji Vadisi Tanıtıldı

“`html

Biyoteknoloji Vadisi: Türkiye’nin Geleceği İçin Önemli Bir Adım

Biyoteknoloji Sanayicileri Derneği (BİYOSAD), 4,5 milyar dolar yatırım değeriyle inşa ettiği Biyoteknoloji Vadisi’ni düzenlediği basın toplantısıyla duyurdu. Dernek, bu projeyle Türkiye’yi biyoteknoloji alanında dünya çapında en gelişmiş 10 ülke arasına sokmaya kararlıdır.

Biyoteknoloji Vadisi, İstanbul Tuzla’da 2,7 milyon metrekarelik bir alanda inşa ediliyor. Proje; Biyoteknoloji İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (BİOSB), teknoloji geliştirme bölgesi, Ar-Ge merkezleri, teknoloji transfer ofisleri ve laboratuvarlar gibi birçok bileşeni kapsayan kapsamlı bir biyoteknoloji ekosistemi olarak planlandı. Bu vadi, yılda 15 milyar dolarlık ihracat hedefiyle birlikte, 20 bin nitelikli istihdam sağlamayı amaçlıyor.

Dr. Ercan Varlıbaş’ın Değerlendirmeleri

BİYOSAD ve Biyoteknoloji Vadisi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ercan Varlıbaş, bu projenin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile iş birliği içinde yürütüldüğünü belirterek, “Biyoteknoloji Vadisi; yerli ve milli teknolojilerin geliştirilmesi adına önemli bir merkez oluşturacak, sanayi ve akademi iş birliklerini teşvik edecektir” dedi.

Varlıbaş, “Biyoteknoloji, günümüzde savunma sanayi kadar stratejik bir alan haline gelmiştir. Covid-19 pandemisi sırasında bu sektörün sağladığı katkıyı hepimiz gördük. Biyoteknoloji, aşı ve tedavi süreçlerinde kritik bir rol oynadı” diye ekledi.

Türkiye’nin Biyoteknoloji Alanındaki Hedefleri

Varlıbaş, Türkiye’nin biyoteknolojideki ekonomik büyüklüğünün 48. sırada olduğunu ve bu durumun düzeltilmesi için sektördeki tüm paydaşların bir araya gelmesi gerektiğini ifade etti. “Biyoteknoloji alanında var olan potansiyelimizi değerlendirmek için Biyoteknoloji Vadisi’ni hayata geçiriyoruz. Projenin tamamlanmasıyla, bu alandaki bilgi ve teknoloji birikimimizi artırmayı, yerli üretimi desteklemeyi ve uluslararası ticareti güçlendirmeyi hedefliyoruz” dedi.

BİOSB 160 Firmaya Ev Sahipliği Yapacak

Biyoteknoloji İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, biyoteknolojik üretim yapan 160 firmaya ev sahipliği yapmayı planlıyor. Varlıbaş, “BİOSB, katma değeri yüksek ürünler üretmekle Türkiye’nin ihracatını artıracak ve milli haslanın büyümesine katkı sağlayacak” açıklamasında bulundu.

Rekabet Gücü ve İstihdam Artışı

Bu projeyle birlikte Türkiye’nin biyoteknoloji alanındaki rekabetçi gücünün artması bekleniyor. Varlıbaş, “Biyoteknoloji Vadisi, nitelikli iş gücünü destekleyecek ve yurtdışındaki uzmanları ülkemize kazandırmayı amaçlıyor” dedi.

Start-Up’lara Destek Mekanizmaları

Varlbaş, ayrıca Biyoteknoloji Vadisi’nde faaliyet gösterecek şirketlerin start-up’larla iş birliği yaparak, Ar-Ge merkezi ve test laboratuvarları gibi imkanlardan yararlanacaklarını ifade etti. “Bu sayede yerli girişimlerin uluslararası pazarlara açılmasını destekleyeceğiz” diyerek, start-up’lar için sağlanacak destekleri vurguladı.

Sürdürülebilirlik Hedefleri

Biyoteknoloji Vadisi’nin çevresel ve sosyal sorumlulukları merkezine aldığını belirten Varlıbaş, “Yenilenebilir enerji kullanımını artırmayı, nitelikli eğitim projeleri ile topluma katkı sağlamayı hedefliyoruz. Sürdürülebilir iş çözümleri geliştireceğiz” dedi.

Uluslararası İş Birlikleri ve Anlaşmalar

Dr. Ercan Varlıbaş, küresel biyoteknoloji alanındaki iş birliklerine büyük önem verdiklerini belirtti. Özellikle, Güney Kore ile imzalanan iyi niyet anlaşmasının iki ülke arasındaki iş birliklerini güçlendireceğini ifade etti. Ayrıca, Biyoteknoloji Vadisi’nin uluslararası görünürlüğünü artırmak için 16-19 Haziran tarihlerinde Boston’da düzenlenecek Bio International Convention Fuarı’na katılacaklarını duyurdu.

Bu etkinlikte, biyoteknoloji sektörü profesyonelleri ile bir araya gelecek olan Türkiye, uluslararası düzeyde güçlü bağlantılar kurmayı hedefliyor.

“`

Related Posts

Hayrabolulu çiftçiler dert yandı: Biz traktörün kontağını kapattıktan sonra bu işi yapacak kimse yok

Hayrabolulu çiftçiler, girdi maliyetlerinin yüksekliği, yakıt fiyatlarının sürekli artışı ve mali desteklerin azalması nedeniyle şikâyetlerini ANKA Haber Ajansı aracılığıyla dile getirdi. Fahrioğlu köyündeki Ahmet ve Nezih Aydın kardeşler, “Her sene …

İstanbul’daki fabrikasını sattı, Türkiye’den ayrıldı!

Avusturya merkezli ambalaj devi Rondo, ekonomik belirsizlik, yüksek enflasyon ve artan sendikal talepler nedeniyle Türkiye’den çekilme kararı aldı; kaynaklarını Avrupa’daki tesislerine kaydıracak.

Dünyanın en pahalı evini bir Türk satın aldı: 130 milyon dolar verdi

2025 yılı itibarıyla Türklerin yurt dışından aldığı gayrimenkul sayısı, ilk kez yabancıların Türkiye’deki alımlarını geçti. Üstelik dünyanın en pahalı dairesi, 130 milyon dolara bir Türk milyarder tarafından satın alındı.

Tarım Bakanlığı sahtecilik yapanları açıkladı: Kıyma ve sucukta pes dedirten yöntem

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda güvenliğini tehdit eden taklit ve tağşişli ürünlerle mücadele kapsamında denetimlerini sürdürüyor. Bakanlık taklit ve tağşiş yapılan gıdalar listesini güncelledi.

Ekonomik belirsizlikler sürüyor: O merkez bankası faizi sıfıra indirdi!

İsviçre Merkez Bankası, enflasyondaki düşüş ve küresel belirsizlikler nedeniyle faiz oranını sıfıra çekti. Para politikasındaki bu adım, ekonomik dengeleri yeniden şekillendirme sinyali veriyor.

Bakan Yumaklı, yaralı tay “Nazlı” için yapılan yardım çağrısını karşılıksız bırakmadı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Nazlı” adını verdiği yaralı tayının tedavisi için kendisinden yardım isteyen 8 yaşındaki Eyüphan Acar’ın çağrısını karşılıksız bırakmayarak, tayın sağlığına kavuşmasını sağladı.