Üretim şampiyonu Türkiye’de milyarlık ‘sahte bal’ sektörü

115 bin tonluk bal üretimi ile Çin’den sonra dünyanın ikinci büyük bal üreticisi konumunda bulunan Türkiye’de, “sahte bal” krizi yaşanıyor. Son aylarda yapılan operasyonlarda binlerce ton sahte bal ele geçirilirken başkent Ankara’nın sahte bal üretiminde “merkez” konumunda olması dikkat çekiyor. Bal üreticileri ise hükümetin denetimlerini sıkılaştırmasını ve caydırıcı cezalar getirmesini talep ediyor.

Türkiye’de 9 milyon civarında kovan var ve yaklaşık 100 bin arıcı aile geçimini bu işten sağlıyor. Sektörün yıllık 10 milyar TL’lik büyüklüğe ulaştığı tahmin ediliyor. Tarım ve Orman Bakanlığına kayıtlı, yaklaşık 500 şirket sektörde faaliyet gösteriyor.

DW’den Aram Ekin Duran’a konuşan Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin’in verdiği bilgilere göre, arı görmeden tamamen suni şekilde çeşitli şeker şurupları kullanılarak üretilen bal benzeri ürünlere “taklit ürün”; üretim ya da depolama sırasında yaşanan bazı uygunsuzluklar sebebiyle mevzuata uymayan ürünlere ise “tağşiş ürün” adı veriliyor. Yani içeriğinde yapay bal aroması, renklendirici, tatlandırıcı, glikoz, mısır şurubu ve suni petek bulunan bal “sahte bal” olarak nitelendiriliyor.

Bal sektöründeki sahte oranının ne kadar olduğunu bilemediklerini ifade eden Şahin, “Bütün dünyada olduğu gibi, sahte bal Türkiye’de de var. Türkiye’nin sahte bal cenneti olarak anılmasını istemiyoruz. Bu konuda yetki kamuda, yani Tarım ve Orman Bakanlığında” dedi.

ANKARA İLK SIRADA

Eylül ayı sonunda Ankara İl Jandarma Komutanlığı KOM Şube Müdürlüğü ve İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından Ankara’nın Akyurt ilçesinde yapılan operasyonda, sahte bal yapımında kullanılan 8 bin 150 ton glikoz, früktoz ve şeker ile çeşitli markalara ait 100 bin bal etiketi ele geçirildi. Yakalanan ürünlerin piyasa değerinin 960 milyon TL olduğu açıklandı.

Ekim ayı başında ise Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan taklit ve tağşiş listesinde 32 farklı bal markasının ürünleri yer aldı. 32 farklı sahte balın 25’inin Ankara’da üretildiği, iki ürünün Ordu’da, iki ürünün de İstanbul’da üretildiği açıklandı. 12 Kasım’da ise bakanlığın açıkladığı listede yine Ankara merkezli iki bal markasının sahte üretim yaptığı ve bu ürünleri zincir marketlerde satışa soktuğu duyuruldu. 18 Aralık’ta açıklanan güncel listede de 11 bal markası daha “taklit” ve “tağşiş” listesine eklendi.

FİYAT FARKI 5 KAT

Yıllık 3 bin tonluk üretimi ve 100’e yakın kalite testi yapabildiği Ar-Ge laboratuvarıyla dünyada ilk 10 şirketten biri konumunda bulunan Anavarza Bal’ın Genel Müdürü Can Sezen’in verdiği bilgilere göre, ülkedeki ekonomik sıkıntılar da tüketicileri sahte bal tüketmeye itiyor. Sahte bal ile gerçek bal fiyatı arasında beş kat fark olduğuna işaret eden Sezen, “Bundan birkaç ay öncesine kadar sahte bir ürünün 850 gramlık kavanozu 60 TL’ye satılırken, biz aynı miktarda gerçek balı yaklaşık 300 TL’ye satıyorduk. Ankara’da basılan firmada sadece stok 1 milyar TL değerindeydi. Bu sektörümüz için çok büyük bir para. Ortada çok büyük bir rant var” dedi.

İHRACAT DA ETKİLENİYOR

Öte yandan sektör temsilcilerine göre, sahte bal ihracatı konusunda henüz herhangi bir tespit olmasa da mevcut gümrük analizleri sahte balı tespit etmekte yetersiz kalıyor.

Eğer sahte bal ihracatı yapılıyorsa, bunun toplam bal ihracatının ne kadarına karşılık geldiğini belirlemenin mümkün olmadığını kaydeden Anavarza Bal Genel Müdürü Can Sezen ise mevcut gümrük denetimlerinin sahte balları tespit etmekte yetersiz olabileceğini kaydediyor. Sezen, “Şu an ihracatta sahte balı hemen tespit eden ‘NMR cihazı’ gibi yeni teknolojiler henüz uygulanmıyor. Bu nedenle sahte bal ihracatı da ister istemez gümrükten geçiyordur” diyor.

(ALINTI)

Related Posts

Progress MS-29 uzay aracı Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan ayrıldı

Roscosmos, Progress MS-29 kargo aracının Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan (UUİ) ayrıldığını bildirdi.

Can kurtaran rüzgar! Yön değiştirdi, yaşlı çift ve tavukları yangından son anda kurtuldu

İzmir Seferihisar’daki orman yangını felaketinde alevlerin ortasında kalan yaşlı çift, rüzgarın yön değiştirmesiyle son anda kurtuldu. Çiftin 150 tavuğundan 50’si ise öldü.

Filistin için topladığı paralarla karısını lükse boğdu: İnandırmak için hacca bile gitti

Almanya’nın Düsseldorf kentinde yaşayan ve sosyal medyada Abdelhamid ismiyle ünlenen 34 yaşındaki Dehran A., Filistinlilere yardım için kampanya başlattı. Kampanyaya yüksek katılım olurken yüzbinlerce euro bağış toplandı. FİLİSTİN İÇİN TOPLADIĞI …

İsrail Batı Şeria’da biri çocuk 2 Filistinli’yi öldürdü

İsrail askerleri işgal altındaki Batı Şeria’da biri çocuk 2 Filistinliyi öldürdü. Filistin haber ajansı WAFA’ya göre, İsrail ordusu, Batı Şeria’nın orta kesimindeki Ramallah kentinde 16 yaşındaki Emced Avad Huşiyye’ye ateş açtı. Filistinli çocuk …

ABD, Suriye’ye yaptırımları kaldıracak

Beyaz Saray, ABD Başkanı Donald Trump’ın, Suriye’ye yaptırımları kaldıracak başkanlık kararnamesi imzalayacağını bildirdi.

Hikmet Çetin’den ertelenen ‘kurultay davası’ sonrası Kılıçdaroğlu’na sert tepki: ‘Ben geleceğim, bıraktığım yerden devam edeceğim’ diyor

Eski CHP genel başkanı Hikmet Çetin, kurultay davasının ertelenmesine ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Hepimizin Genel Başkanın (Özgür Özel) etrafında toplanmamız lazım. Birlik içinde olmamız lazım” dedi. Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşüp görüşmediği sorulan Çetin, “‘Ben geleceğim, bıraktığım yerden devam edeceğim’ diyor. Ben böyle beyanat verenlerin bir fayda olacağını sanmıyorum” yanıtını verdi.