Vadeli mevduat nedir? Vadeli mevduat faizi hesaplaması nasıl yapılır? Vadeli mevduatın vergisi var mı? Ne kadar kazanılabilir?
Vadeli mevduat, getirisi önceden belli olan, belirli bir faiz oranında pay almak ve belirli bir vade karşılığında parayı bankaya kiralamaktır. Vadeli mevduat risksiz bir yatırımdır, yani vadeli mevduata para yatırıp da kaybetme ihtimaliniz pek yoktur. hatay saglik sitesi Risksiz bir yatırım olduğundan, özellikle parasını korumak isteyenlerin bir numaralı yatırım tercihlerinden biridir. Vadeli mevduat aynı zamanda banka faizi olarak da bilinir. Peki vadeli mevduat tam olarak nedir? Nasıl para yatırılır? Ne kadar getiri elde edilir?
Vadeli Mevduat Sistemi Nasıl İşler?
Vadeli mevduat sistemi son derece basit bir şekilde işler. Bankalar kredi verebilmek için paraya ihtiyaç duyarlar ve bu paranın büyük bir bölümünü halktan borçlanarak, yani vadeli mevduat sistemiyle gerçekleştirirler. Vadeli mevduat sisteminde, kişi bankaya borç verir ve karşılığında faiz geliri elde etmek ister. Banka kendisine belirli bir vade süresi karşılığında x miktar faiz ödeyeceğiniz garanti eder. Tarafların anlaşması halinde sözleşme imzalanır ve birey parasını vadeli mevduata yatırır. Vade sonunda ise hak ettiği faiz geliri ile anaparasını geri alır.
Vadeli Mevduat Riskli Midir?
Vadeli mevduat nedir ne kadar risklidir? Vadeli mevduat, dünyada getirisi daha önceden belli olan nadir yatırım araçlarından biridir. Yani vadeli mevduata para yatırdığınız zaman ne kadar para kazanacağınızı, hangi ay hesabınızda ne kadar para olacağına emin olursunuz. Bu açıdan herhangi bir risk unsuru barındırmaz. Ancak vadeli mevduatın en riskli tarafı, reel açıdan para kaybetme riskidir. Örnek vermek gerekirse, maras saglik sitesi bu ay yüzde 1,00 faiz aldığınızı düşünelim, ancak paranız aynı ay içerisinde yüzde 1,50 değer kaybetti, bu durumda nominal açıdan yüzde 1 kazanmış görünseniz de reel açıdan yüzde 0,50 kaybedersiniz.
Vadeli Mevduatta Vergi Var Mı?
Vadeli mevduatta vergi vardır ve vade süresine göre değişen oranlarda vergi tahsil edilmektedir. Vadeli mevduattan devletin almış olduğu vergi, sadece faiz gelirinden alınır, yani anaparadan herhangi bir vergi ödemezsiniz.
- 6 aya kadar 6 ay dahil vadeli mevduat hesaplarından elde edilen faiz getirileri için yüzde 15 faiz tahsil edilir. Örneğin 6 aylık bir vadede hesap açtıysanız ve bu 6 aylık sürede 50 bin lira faiz geliri elde ettiyseniz, yaklaşık 7,500 TL vergi ödersiniz.
- 6 aydan 12 aya kadar (12 ay dahil) vadeli mevduat hesaplarından elde ettiğiniz faiz getirileri için yüzde 12 vergi ödersiniz. Örneğin bir yıllık vadeli mevduat için ödenen faiz tutarı 100 bin lira ise, kars saglik sitesi 12 bin lira vergi ödersiniz ve böylece net getiriniz 88 bin TL olur.
- 12 aydan uzun vadeli hesaplar için yüzde 10 vergi ödersiniz. Örneğin 18 ay vadeli bir mevduat hesabından 100 bin TL faiz geliri elde ettiyseniz toplam 10 bin TL vergi ödersiniz ve net geliriniz 90 bin TL olur.
Vadeli Mevduatta Ne Kadar Kazanılabilir?
Vadeli mevduat nedir ne kadar kazanılabilir? risksiz bir yatırım aracı olduğundan getirisi sabittir ve ne kadar kazanılabileceği önceden bellidir. karabuk saglik sitesi Vadeli mevduat yatırımı ile elde edebileceğiniz getiriyi hesaplamak da oldukça kolaydır. Öncelikle aşağıdaki bilgilendirme maddelerini okuyun.
- Bankayla konuşun ve size oran olarak ne kadar faiz vereceklerini öğrenin.
- Bankanın size vereceği faiz oranı her zaman için brüt faiz oranıdır, elde edeceğiniz net kazanç, vergiler düşüldükten sonra hesaplanır.
- Vadeli mevduatta net kazancı hesaplamak için vadelere göre ayrı formüller uygulanmaktadır.
- 6 aya kadar olan vadelerde aldığınız faiz oranını 85 ile çarpıp 100’e bölmelisiniz. Örneğin yüzde 10 yıllık faiz oranı aldıysanız bunu 85 ile çarpıp 100’e böldüğünüzde 8,50 sonucuna varırsınız, ancak bu oran yıllık orandır. Belirlenen vade süresince ne kadar kazanacağınızı hesaplamak için aşağıdaki formülü deneyin.
Vade: 6 Ay
Net Faiz Oranı: %8,50
Aylık Faiz Oranı: 8,50 / 12: %0,708
Aylık Net Faiz Oranı: %0,708
Aylık Net Faiz Tutarı: (Toplam anaparanız) x (Aylık net faiz oranı) / 100: Aylık net faiz tutarı.
- 6-12 ay arası vadelerde ne kadar kazanacağınızı hesaplamak için de yine yukarıdaki formülü kullanabilirsiniz. Vergi oranı yüzde 12 olduğundan net faiz oranını hesaplamak için bu sefer 85 ile değil 88 ile çarpıp 100’e böleceksiniz.
- 12 aydan uzun süreli vadelerde vergi oranı yüzde 10’dur. karaman saglik sitesi Bu nedenle 90 ile çarpmalı ve 100’e bölmelisiniz. Bu şekilde yıllık faiz oranını bulacaksınız, daha sonra aşağıdaki işlemleri tekrar ederek net faiz getirinizi hesaplayabilirsiniz.
Örnek Hesaplama
Vade: 6 Ay
Toplam Anapara: 100.000 TL
Yıllık Faiz Oranı: %10
Yıllık Net Faiz Oranı: 10×85/100 = 8,50
6 Aylık Faiz Oranı: 8,50/12= x6 = 4,20
6 Aylık Faiz Getirisi: 100.000 TL x 4,20/100 = 4,200 TL