Vücudunuzda uyuyan virüse dikkat

Zonanın Önemi ve Bilinmesi Gerekenler

Zona, ağrılı ve döküntülü bir hastalık olan varisella zoster virüsünden kaynaklanan bir durumdur. Cilt Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Burhan Engin, özellikle stres ve bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda zona hastalığının ortaya çıktığını belirtiyor.

Bulaşıcı bir hastalık olan zona, su çiçeği geçiren kişilerde vücutta kalır ve ilerleyen yaş ya da zayıflayan bağışıklık nedeniyle tekrar aktifleşerek zona enfeksiyonuna yol açabilir. Bu nedenle zona enfeksiyonu geçiren kişilerin dikkatli olması ve diğer kişilerden izole olması önerilir.

Zonanın görülme riski ise özellikle ileri yaş, bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde daha yüksektir. Ayrıca, kanser hastaları, kemoterapi tedavisi görenler, HIV enfeksiyonlu kişiler ve bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullananlar zona enfeksiyonu riski altındadır. Bu nedenle aşılanmanın önemi büyüktür.

Zona genellikle vücudun tek tarafında yanma, batma, uyuşma ve şiddetli ağrı gibi belirtilerle başlar. Tedaviye erken başlanması önemlidir çünkü tedaviyle ağrı kontrolü sağlanabilir, enfeksiyon riski azaltılabilir ve uzun süreli sinir hasarına bağlı ağrı riski sınırlandırılabilir. Hastaların belirtilerini görmeleri halinde vakit kaybetmeden tedaviye başlamaları önerilmektedir.

Related Posts

Adli Tıp Teknikeri Kontenjanı Açılmalı

Adli tıp teknikeri kontenjanı açılmalı ! CHP Ankara Milletvekili Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Dr Aylin Yaman bu konuda önerge verdi. 

Çene kemiğinizi korumak istiyorsanız bu ilaçlara dikkat!

Prof. Dr. Nuray Yılmaz Altıntaş, osteoporoz tedavisinde yaygın şekilde kullanılan bazı ilaçların ağız ve çene sağlığı üzerinde ciddi yan etkiler yaratabileceği uyarısında bulundu. Kemik erimesi tedavisi gören hastalara önemli önerilerde bulundu.

Metabolizmanızın gücü, hamile kalındığınız aya mı bağlı?

Japonya’da yapılan kapsamlı bir araştırma, metabolizmamızın sadece yediğimiz yiyeceklere veya ne kadar hareket ettiğimize değil, dünyaya gelmemize neden olan sürecin yılın hangi dönemine denk geldiğine de bağlı olabileceğini ortaya koydu. Araştırmaya göre, kış aylarında başlayan gebeliklerle dünyaya gelen bireylerde, vücudu sıcak tutan ve fazla enerjiyi yakan kahverengi yağ dokusu daha aktif oluyor.

Obezite iğnelerinin yan etkileri: Bırakılınca kilolar geri dönüyor

Zayıflatıyor ama kusturuyor. İştahı bastırıyor ama kası eritiyor. Etkiyi anlatan çok, bedeli konuşan az. TikTok’ta ince bedenler, gerçekte boşalan mideler, yıpranan sinir sistemleri… İlacı bırakanların % 70’i eskiye geri dönüyor.

Öksürük sesinden üretti: Ne işe yaradığı gündem oldu

Hitit Üniversitesi’nde farklı alanlardan uzmanların işbirliğiyle geliştirilen yazılım, KOAH, astım, bronşit, üst solunum yolu hastalıkları, zatürre, reflü gibi hastalıklar ile sağlıklı öksürüğü yüzde 91 başarı oranıyla tespit edebiliyor. Hitit Üniversitesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Emre Demir, “Projenin üçüncü aşamasında, cep telefonuyla kaydedilecek öksürük sesiyle kişinin kendisine doğrudan solunum yolu tanısı koyacağı bir mobil uygulama geliştirmek istiyoruz” dedi.

Böbrek hastalığının sessiz belirtilerine dikkat!

İzmir’den Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Mansur Kayataş, kronik böbrek hastalığının belirtilerine ve risk faktörlerine dikkat çekerek, sağlıklı yaşam tarzı ve erken tanının hastalığın ilerlemesini büyük ölçüde yavaşlatabileceğini vurguladı.