Yandex’den Google Chrome’un satılmasına yönelik ‘teklif’

Yandex, Chrome’un Türkiye Operasyonlarını Devralmaya Hazır

Yandex Türkiye Genel Müdürü ve Yandex Search Uluslararası Üst Yöneticisi (CEO) Alexander Popovskiy, ABD Federal Mahkemesi’nin Google’a açılan “antitröst” davasında Chrome tarayıcısının satılmasına hükmedilmesi durumunda, Yandex’in Chrome’un Türkiye operasyonlarını devralmak için teklif vermeye hazır olduğunu açıkladı.

Popovskiy, Chrome’un, Google’ın internet üzerindeki hakimiyetinin temel taşı olduğunu belirterek, Perplexity, OpenAI ve Yahoo gibi şirketlerin Chrome’u satın alma tekliflerinin mantıklı olduğunu ifade etti.

Bu durumun tekelleşme sorununu çözmeyeceğini vurgulayan Popovskiy, “Chrome’un yerelleştirilmesi, Yandex Arama ve Yazeka gibi Türk web ekosisteminin bir parçası olması, yeni bir düşünce yapısının öncüsü olabilir. Bu sayede en stratejik varlığın tek bir şirketin elinde olması yerine yerelde adil rekabet sağlanabilir.” dedi.

ABD Federal Mahkemesi’nin, Google’a açılan “antitröst” davasında Chrome tarayıcısının satılmasına hükmetmesi halinde, Chrome’un Türkiye operasyonlarını devralma teklifinde bulunacaklarını dile getiren Popovskiy, Yandex’in Türkiye’de Google’ı geride bırakan tek şirket olduğunu vurguladı.

Popovskiy, Türkiye’deki Rekabet Kurumu’nun dijital platformların hakimiyetini sınırlamak amacıyla yasal düzenlemeler yapma hazırlıklarını takdir ettiğini belirterek, bu değişikliklerin yasalaşmasının sonuçlarını merakla beklediğini ifade etti.

Popovskiy, ABD’den gelen gelişmelerin sorunun küresel boyutta olduğunu gösterdiğini belirterek, yapay zeka geliştirme konusunda yerel çözümlerin önemini vurguladı ve Türkiye’de bu sorunun çözülmesinde hızlı bir yaklaşım benimsenmesi gerektiğini aktardı.

Popovskiy, Türk hükümetinin proaktif adımlar atarak Türkiye’ye ek yatırımlar çekebileceğini söyleyerek, söz konusu yasal düzenlemelerin hem küresel hem yerel aktörler tarafından adil ve dengeli bulunabileceğini ekledi.

Google’ın Durumu ve Yargı Süreci

ABD’de devam eden “antitröst” davasında Google Chrome, çevrim içi arama pazarındaki yasa dışı tekel iddiaları nedeniyle yargılanıyor. Adalet Bakanlığı, Google’ın Chrome’u, Google Arama’yı varsayılan seçenek olarak sunarak rekabeti etkisizleştirmekle suçluyor.

Google’ın arama motoru pazarındaki hakimiyetini artırarak rekabeti engellediği yönlü eleştirilere maruz kalan şirketin, Chrome tarayıcısını elden çıkarması ve Android işletim sisteminde Google hizmetlerinin varsayılan olarak sunulmasının yasaklanması öneriliyor.

Google Chrome’un Türkiye’deki Pazar Durumu

Statcounter’ın verilerine göre, dünya genelindeki internet tarayıcıları arasında Google Chrome yüzde 66 ile en popüler seçenek olurken, Türkiye’de yüzde 74’lük pazar payıyla lider konumunu koruyor.

Related Posts

Chrome’a yapay zeka destekli rakip

OpenAI, yapay zeka destekli yeni bir internet tarayıcısını piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Bu tarayıcı, özellikle Google’ın hâkimiyetindeki tarayıcı pazarını hedef alacak. Konuyla ilgili olarak Reuters’a konuşan üç kaynak, OpenAI’nin bu yeni tarayıcısının internet deneyimini köklü bir şekilde dönüştürmeyi amaçladığını belirtti.

Intergalactic’in PS 5 test süreci sızdırıldı

4Chan’da paylaşılan test bilgilerinde, oyun Ubisoft tarzı açık dünya değil, ama keşfedilebilir geniş alanlara sahip deniyor. Parkur ve planörle hareket özgürlüğü sağlanacak, hızlı seyahat noktaları da olacak. Dövüş sistemi God of War 2018 kalitesinde …

CapCut 6.6.0 bomba gibi geldi: Profesyonel kalite, ücretsiz kullanım

Bytedance tarafından geliştirilen popüler video düzenleme uygulaması CapCut, 6.6.0 sürümüyle kullanıcı deneyimini bir üst seviyeye taşıyor. Hem mobil cihazlarda hem de Windows işletim sisteminde çalışan bu yazılım, çok katmanlı zaman çizelgesi, ana …

Grok’un hakaret ve küfür içerikli paylaşımları tüm dünyada eleştiri konusu oldu

ABD’li iş insanı Elon Musk’ın sahibi olduğu xAI tarafından geliştirilen sohbet robotu Grok’un kullanıcılara hakaret içerikli yanıtlar vermesi tüm dünyada yankılanmaya devam ediyor. xAI tarafından geliştirilen sohbet robotu Grok, yeni geliştirilen algoritması sonrasında kullanıcıların sorularına dini, kültürel ve siyasi bağlamda ağır hakaret içeren yanıtlarla karşılık verdi. Grok’tan önce Microsoft tarafından geliştirilen Tay ve Meta tarafından geliştirilen BlenderBot 3 de sosyal medya kullanıcılarına ırkçı ifadelerle yanıtlar vermişti.

İstanbul’da geçen Türk oyunu dünyada gündem oldu

Türk oyun stüdyosu Elyzio’nun yeni projesi “Pera Coda”, uluslararası oyun basınında geniş yankı uyandırdı.

Zuckerberg’den 100 milyon dolarlık maaş: WhatsApp’tan iş teklif ediyor

Meta CEO’su Mark Zuckerberg, şirketindeki yapay zeka krizine çözüm ararken doğrudan devreye girdi. Dünyanın en zengin adamlarından biri olan Zuckerberg, işe almak istediği kişilere WhatApp mesajları göndererek yüklü paralar teklif ediyor.