Meclis’te oluşturulan komisyon bir ayı aşkın süre geçmesine karşın hâlâ çalışmalarına başlayamadı: Tarım ‘bitkisel’ hayatta!

Türkiye Tarım Sektöründe İthalata Dayalı Politikayla Zor Günler Yaşıyor

AKP iktidarı öncesinde kendi kendine yeterli bir tarım ülkesi olan Türkiye, son 23 yılda birçok üründe net ithalatçı konumuna geldi. Ukrayna gibi savaş koşullarındaki ülkelerden buğday, mısır ve benzeri ürünleri ithal etmek zorunda kalan Türkiye, ithalata dayalı tarım politikası nedeniyle çiftçilerini soğuttu. Bu durum gıda enflasyonunda OECD ülkeleri arasında zirveye çıkmasına da neden oldu.

Çiftçiler Zor Durumda

Zaten yüksek maliyetlerle mücadele eden çiftçilere bir de nisan ayındaki zirai don vurdu. Bu felaketin ardından TBMM’de araştırma komisyonu kuruldu, ancak komisyon hala çalışmalarına başlayamadı. CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, meyvecilik ve bitkisel üretim gibi alanları etkileyen zirai don felaketinin Türkiye’nin tarım sektöründe büyük yıkıma yol açtığını söyledi.

Özel Düzenlemeler Şart

Aygun, iklim değişikliğine bağlı olarak artan doğal felaketler göz önüne alındığında, çiftçilerin gerçek desteklere ihtiyacı olduğunu belirtti. Önerileri arasında çiftçilerin borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi, TARSİM’in yeniden yapılandırılması ve çiftçiye ürün bazında destek sağlanması gibi maddeler yer alıyor.

Çiftçilerin Durumu Kritik

Aygun, tarımdaki krizi şu verilerle açıkladı: AKP iktidara geldiğinde 41 milyon 196 bin hektar tarım alanı bulunurken, bu alan 23 yılda 38 milyon 619 bin hektara geriledi. Çiftçi sayısının düşüşü ve borçların artışı sektörü olumsuz etkiliyor. Çiftçilerin borçlarının yeniden yapılandırılması ve destekleme politikalarının değiştirilmesi acil bir durum arz ediyor.

Related Posts

Yerli kamikaze dron ‘KarguFPV’, ilk test atışında hedefi tam isabetle vurdu

Türk savunma sanayinin öncü firmalarından Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. (STM) tarafından geliştirilen yerli kamikaze dronu ‘KarguFPV’, ilk test atışında hedefi başarıyla vurdu.

Merkez Bankası anketi yayımlandı: Piyasanın enflasyon ve dolar tahmini yeniden değişti!

Merkez Bankası’nın piyasa katılımcılarıyla yaptığı anketin sonuçları yayımlandı. Enflasyon, döviz kuru ve faiz beklentilerinde sınırlı değişiklikler öne çıktı. Beklentiler ekonomik görünüm açısından önemli ipuçları sunuyor.

Biz kime benzeriz

Yıllarca homurdandık durduk: “Türkiye, ‘ kamu diplomasisi’ nde başarılı değil…”, “Ülke, ‘ marka değeri ’ni koruyamıyor; bu nedenle de beyin göçüne engel olamıyor…”, “İletişim konusunda dünyayla rekabet edemiyoruz…”, “Ülkelerin sıralandığı ‘ yumuşak güç ’ endekslerine ya giremiyoruz ya da sonuncuyuz…” Bundan 10 sene önce bu tablonun bir gün tamamen değişeceğini söyleseler, güler geçerdik… Ancak geldiğimiz noktada ‘çifte kavrulmuş’ iletişimciler dahil, pek çok aydın ve yarı aydın şaşıp kalmış durumdalar…

Mitsubishi Electric, GENESIS’in 11’inci versiyonunu piyasaya sürdü

Şirketten yapılan açıklamaya göre, küçük ölçekli uygulamalardan büyük kurumsal sistemlere kadar ölçeklenebilir yapısıyla öne çıkan GENESIS 11, ek lisanslama ücretlerine gerek kalmadan genişletilebiliyor. Platformun, dahili historian özelliği …

1 ton 250 kilogramlık Paşa, fiyatıyla dudak uçuklatıyor!

Kent merkezine 81 kilometre uzaklıkta olan Altınyayla ilçesinde besicilik yapan Yusuf Yücel, 4 yıl önce 1 ton 42 kilogram ağırlığındaki boğa beslemişti. Kurban Bayramı için hazırladığı boğayı damızlık olarak ayıran üretici, soyunu devam ettirmek …

Londra’da fırsatları anlatacak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2 günlük iş ziyareti için İngiltere’nin başkenti Londra’ya gitti.