Meclis’te oluşturulan komisyon bir ayı aşkın süre geçmesine karşın hâlâ çalışmalarına başlayamadı: Tarım ‘bitkisel’ hayatta!

Türkiye Tarım Sektöründe İthalata Dayalı Politikayla Zor Günler Yaşıyor

AKP iktidarı öncesinde kendi kendine yeterli bir tarım ülkesi olan Türkiye, son 23 yılda birçok üründe net ithalatçı konumuna geldi. Ukrayna gibi savaş koşullarındaki ülkelerden buğday, mısır ve benzeri ürünleri ithal etmek zorunda kalan Türkiye, ithalata dayalı tarım politikası nedeniyle çiftçilerini soğuttu. Bu durum gıda enflasyonunda OECD ülkeleri arasında zirveye çıkmasına da neden oldu.

Çiftçiler Zor Durumda

Zaten yüksek maliyetlerle mücadele eden çiftçilere bir de nisan ayındaki zirai don vurdu. Bu felaketin ardından TBMM’de araştırma komisyonu kuruldu, ancak komisyon hala çalışmalarına başlayamadı. CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, meyvecilik ve bitkisel üretim gibi alanları etkileyen zirai don felaketinin Türkiye’nin tarım sektöründe büyük yıkıma yol açtığını söyledi.

Özel Düzenlemeler Şart

Aygun, iklim değişikliğine bağlı olarak artan doğal felaketler göz önüne alındığında, çiftçilerin gerçek desteklere ihtiyacı olduğunu belirtti. Önerileri arasında çiftçilerin borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi, TARSİM’in yeniden yapılandırılması ve çiftçiye ürün bazında destek sağlanması gibi maddeler yer alıyor.

Çiftçilerin Durumu Kritik

Aygun, tarımdaki krizi şu verilerle açıkladı: AKP iktidara geldiğinde 41 milyon 196 bin hektar tarım alanı bulunurken, bu alan 23 yılda 38 milyon 619 bin hektara geriledi. Çiftçi sayısının düşüşü ve borçların artışı sektörü olumsuz etkiliyor. Çiftçilerin borçlarının yeniden yapılandırılması ve destekleme politikalarının değiştirilmesi acil bir durum arz ediyor.

Related Posts

Elektrikli araç şarj soket sayısı mayısta arttı

Elektrikli araç şarj soket sayısı mayısta önceki aya göre yüzde 4 artarak 30 bin 680’e yükseldi.

En düşük emekli maaşı için kulislerde konuşulan en güçlü rakam

Haziran ayı enflasyonunun açıklanmasına sadece iki gün kaldı. Aylardır merakla beklenen 6 aylık enflasyon zammı konusu nihayet netlik kazanacak. Bununla birlikte, en düşük emekli maaşına yapılacak bir düzenlemenin gündemde olup olmadığı da emekliler ve kamuoyu tarafından sıkça tartışılan bir diğer konu. Peki, en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? İşte kulislerde konuşulan en güçlü rakamlar…

Piyasaların ana gündemi Kurultay davası! Çıkacak kararı bekliyorlar

İç ve dış gelişmeleri piyasaları etkilemeyi sürdürüyor. İçeride, haftanın ilk günü piyasaların odağı CHP Kurultay davası. İkinci gündem ise 3 Temmuz’da açıklanacak enflasyon oranları. Geçen haftayı yoğun geçiren piyasalarda bu haftanın iki gündemi …

Tesla araba stokluyor

Dünyada araçlarının gezegenin tüm ülkelerindeki park yerlerini doldurmasını istemeyen hiçbir otomobil üreticisi yoktur. Ancak yaşananlar biraz endişe verici. Amerikan markası geçen yıldan beri modelleri için depolama alanı kiralıyor ve bunları …

Bursa’nın ihracatı 116 ülkeyi geride bıraktı

Türkiye’nin en önemli sanayi kentlerinden Bursa, geçen yıl gerçekleştirdiği 18,2 milyar dolarlık ihracatla 116 ülkeyi geride bıraktı.

TÜED Genel Başkanı Ergün’den Emekliler Günü mesajı

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, “hükümetten öncelikle emeklilere 3 Temmuz’da açıklanacak olan TÜFE rakamlarının üzerine seyyanen bir zam uygulanmasını, en düşük aylığın da açlık sınırı seviyesinin üzerine çekilmesini beklediklerini” bildirdi.