Şirket birleşme ve devralmalarında ‘imalat’ sektörü öne çıktı

2024 Birleşme ve Devralma İşlemleri Raporu: Hedef Şirketlerin Yüzde 18 Arttığı Tespit Edildi

Rekabet Kurumu’nun 2024 yılına ilişkin “Birleşme ve Devralma Görünüm Raporu”na göre, Rekabet Kurulu tarafından incelenen 131 birleşme ve devralma işleminden 2024’te hedef şirketlerin Türkiye kökenli olduğu ortaya çıktı.

Rapora göre, söz konusu yılda gerçekleştirilen bu işlemlerin hacmi bir önceki yıla kıyasla yaklaşık yüzde 18 artarak 191,9 milyar liraya yükseldi.

Yapılan analizde, kökeni Türkiye olan tüm tarafların değerinin 75 işlemde 69,6 milyar lira olduğu belirlendi. Diğer yandan, tüm tarafların yabancı kökenli olduğu 7 işlemin değeri ise 4,8 milyar lira olarak hesaplandı.

En az bir tarafta Türkiye ve yabancı kökenli şirketlerin yer aldığı 49 işlemin toplam değeri 117,5 milyar lira olarak belirlendi.

İmalat Sektöründe En Yüksek İşlem Hacmi

Raporda belirtilene göre, ana faaliyet alanlarına göre incelendiğinde, hedef şirketin Türkiye kökenli olduğu işlemlerde en yüksek işlem hacmi 54,5 milyar lira ile “imalat” sektöründe gerçekleşti. Geçen yıl bu sektörde 38 birleşme ve devralma işlemi gerçekleşti.

İmalat sektörünü sırasıyla 52,5 milyar lira ve 17 işlemle “toptan ve perakende ticaret; motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerinin onarımı”, 22,7 milyar lira ve 16 işlemle “elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı” alanları takip etti.

Faaliyet kollarının alt kategorilerine bakıldığında ise “bilgisayar programlama, danışmanlık ile ilgili faaliyetler” alanında 23 birleşme ve devralma işlemiyle en çok işlem yapılan alan oldu. Bu kategoride işlemlerin toplam değeri 9,5 milyar lira olarak gerçekleşti.

Seyahat acenteleri ve tur operatörlerinin faaliyetlerinin yer aldığı sektör ise 4 işlemle üçüncü sırayı aldı ve işlemlerin değeri 1,6 milyar lira olarak belirlendi.

12 Yıllık İnceleme

Rekabet Kurumu, 2013-2024 dönemi boyunca ortalama 226 işlemi inceledi. 2013’te 213 işlem incelenirken, 2016’da 209, 2020’de 220 işlem üzerinde çalışıldı.

İncelenen işlem sayısı 2021’de 310’a yükselirken, 2022’de 246’ya, 2023’te ise 217’ye düştü. Geçtiğimiz yıl ise Rekabet Kurumu tarafından gerçekleştirilen incelemeler, 2021 sayısını aşarak 311’e ulaştı ve bu dönemdeki en yüksek işlem rakamı olarak kayıtlara geçti.

Related Posts

Kredi kartı ile altın alanlar dikkat: Fark edilirse ceza yağdırılacak

Kredi kartı kullanarak altın alım-satımı sonrasında nakde çevirme işlemi yasaklandı. Tespit edildiğinde ağır cezalar uygulanacak. Kuyumcular üzerinden altın alarak nakde çeviren ardından bu borcu ödemeyerek takibe düşen kullanıcılar ise bankaların …

Bir sigara grubuna zam: Yarından itibaren geçerli olacak!

JTİ grubundaki sigaralara zam geldi. Yeni fiyatlar, yarın (4 Temmuz) itibari ile geçerli olacak.

Emniyet kemerlerinizi bağlayın: Musk tekrar Tesla’nın direksiyon başına geçiyor

Elon Musk, Başkan Donald Trump ile çatıştığı, uzlaştığı ve sonra tekrar çatıştığı için anlamlı işler için daha fazla zamana sahip. Trump, kendisine göre, bütçe yasasıyla Amerika Birleşik Devletleri’ni bir borç sarmalına sürükledi ve seçimden sonra …

Elektrikli araç şarj soket sayısı mayısta arttı

Elektrikli araç şarj soket sayısı mayısta önceki aya göre yüzde 4 artarak 30 bin 680’e yükseldi.

En düşük emekli maaşı için kulislerde konuşulan en güçlü rakam

Haziran ayı enflasyonunun açıklanmasına sadece iki gün kaldı. Aylardır merakla beklenen 6 aylık enflasyon zammı konusu nihayet netlik kazanacak. Bununla birlikte, en düşük emekli maaşına yapılacak bir düzenlemenin gündemde olup olmadığı da emekliler ve kamuoyu tarafından sıkça tartışılan bir diğer konu. Peki, en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? İşte kulislerde konuşulan en güçlü rakamlar…

Piyasaların ana gündemi Kurultay davası! Çıkacak kararı bekliyorlar

İç ve dış gelişmeleri piyasaları etkilemeyi sürdürüyor. İçeride, haftanın ilk günü piyasaların odağı CHP Kurultay davası. İkinci gündem ise 3 Temmuz’da açıklanacak enflasyon oranları. Geçen haftayı yoğun geçiren piyasalarda bu haftanın iki gündemi …